Mantale, verde la taiat „Pomicola”

AFACERE BANEASA – Tun imobiliar de 180 de milioane de euro
Fostul prefect al Capitalei Mioara Mantale a validat in urma cu doi ani un dosar de 12 hectare de teren in nordul Bucurestiului. Cistigatorul ingineriei imobiliare este ieseanul Nicoara Viorel, concitadin de-al prefectului. Acesta a obtinut o sentinta judecatoreasca de punere in posesie pe baza unitatii pomicole.

Comisia Municipiului Bucuresti, sub atenta supraveghere a Mioarei Mantale, pe vremea cind era prefect al Capitalei, a validat retrocedarea a 12 hectare de teren la Pomicola Baneasa. Jurnalul National a relatat de altfel ingineria din spatele dosarului „de aur”. Valoarea pe piata imobiliara a unei asemenea suprafete a ajuns in acest moment la suma de 180 de milioane de euro. Preda Natalia, petenta care apare in acte pentru recuperarea celor 12 hectare, a obtinut prin validarea comisiei Mantale un teren de lux, vinat atit de Gigi Becali, cit si de alti investitori cu viziune. Prin hotarirea 916 din 26.01.2006, dosarul a obtinut aprobarea Comisiei de Aplicare a Legii Fondului Funciar. La acea vreme, Mioara Mantale scria in dreptul de replica adresat Jurnalului National ca „validarea s-a realizat fara amplasament”. Or, asta nu inseamna nimic mai mult decit ca institutiile statului vor trebui sa dea acel teren acolo unde indica actele aflate la dosar. Ceea ce s-a si intimplat. In acest moment exista Sentinta Civila Nr. 9022, din 07.06.2007. Aceasta se poate rezuma la citeva cuvinte: obligatia de a face. Astfel, atit Comisia de Fond Funciar a Primariei Sectorului 1, cit si Agentia Domeniilor Statului (ADS) trebuie sa legalizeze cit mai repede titlul de proprietate al petentului si sa predea terenul.

CATEGORIA VIP. Doasarul Preda Natalia „a batut” pe la usile Primariei si Prefecturii ani buni. Raspunsurile pe care petenta le-a primit de-a lungul timpului pentru cererea de reconstituire a dreptului de proprietate au fost nesatisfacatoare. De la SCAI Mogosoaia la Ferma Straulesti si pina la Restaurantul „Doi cocosi”, amplasamentul s-a tot mutat pe harta din imprejurimile Bucurestiului. De altfel, raspunsurile diverselor institutii ale statului dovedesc clar ca acel teren se gasea in judetul Ilfov. Comisia Mantale a pus insa capat nesigurantei celor 12 hectare. Le-a adus in Bucuresti, in una dintre cele mai scumpe zone. Adunat bucata cu bucata, astfel incit suma sa fie frumoasa, terenul a fost asezat initial pe baza Institutului pentru Protectia Plantelor. Aici exista insa o problema cu regimul de inaltime al unor posibile constructii, intrucit terenul se gaseste pe culoarul de zbor al Aeroportului Baneasa. In consecinta, pentru ca terenul sa primeasca valoarea maxima pe piata, amplasamentul a fost mutat la Pomicola Baneasa. Situatia dosarului, asa cum o arata actele, s-a imbunatatit simtitor in momentul in care Preda Natalia se asociaza cu Nicoara Viorel.

CIUDATENII. Astfel, la 26.01.2006, dosarul Preda Natalia trece de Comisia Municipiului Bucuresti, pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar. Sapte luni mai tirziu, la 17.08.2006, Preda Natalia semneaza contractul de mandat cu Nicoara Viorel. In aceeasi zi este semnat si antecontractul de vinzare-cumparare de bun viitor: „Preda Natalia, in calitate de pomitenta-vinzatoare, se obliga sa vinda pomitentului-cumparator dreptul de proprietate asupra unui teren in suprafata de 6 hectare, care face parte dintr-o suprafata totala de 12 hectare, pe care urmeaza sa o primeasca in proprietate in baza articolului 5 din Hotarirea nr. 916/26.01.2006 a Comisiei Municipiului Bucuresti pentru Aplicarea Fondului Funciar”. Precizarile continua astfel: „In cazul in care restituirea dreptului de proprietate se face pe numele doamnei Preda Natalia, aceasta ramine in deplina proprietate si exclusiva posesie asupra terenului de 6 hectare… iar domnul Nicoara Viorel va primi restul de teren in suprafata de 6 hectare”. Pasajul de mai sus poate face deliciul oricarui om de afaceri. De obicei, prin cumpararea unor drepturi litigioase iti asumi automat riscul de a pierde o suma considerabila de bani. Or, prin parafarea unui document ca acesta, Nicoara Viorel primeste cadou de la Preda Natalia jumatate din valoarea terenului. Care sa fi fost promisiunile si relatiile ce au parafat afacerea profitabila de mai sus? Este lesne de inteles. Mioara Mantale a rezolvat intr-o zi problema unui dosar care s-a plimbat ani de-a rindul de la o institutie la alta.

PROBLEME. In acest moment insa, conducerea Prefecturii Bucuresti este alta. Intr-un referat semnat de Catalin Deaconescu, actualul prefect al Bucurestiului, se precizeaza urmatoarele: „Petenta (n.r. – Preda Natalia) nu a depus expertiza cu identificarea vechilor amplasamente, astfel incit nu poate face dovada ca terenul identificat este situat pe raza administrativa a Sectorului 1, conditii in care Subcomisia Locala de Fond Funciar a Sectorului 1 nu are competenta sa faca o propunere de emitere de titlu de proprietate”, se precizeaza in referatul Prefecturii Bucuresti. Mai mult, documentul specifica fapul ca validarea celor 12 hectare nu s-a facut pe vechiul amplasament, ci pe un teren in compensare de la Agentia Domeniilor Statului. „Terenurile din actele de proprietate nu formeaza o masa compacta si solicita refacerea expertizei si depunerea in termen de 30 de zile”, mai arata raportul.

Favoritisme cu pamintul contesei
Jurnalul National a obtinut harta prin care Institutul Pomicol a primit terenul pentru cercetare. Acesta a provenit in urma unei donatii a Contesei de Montesquieu. Parcelele aveau o delimitare stricta de aproximativ 12.000 metri patrati. In aceste conditii, sa asezi peste zece vechi proprietari un singur boier fericit este o inginerie mult prea vizibila. In ciuda faptului ca, pentru eventualele retrocedari de pe baza Institutului de Pomicultura Baneasa, s-a decis ca trebuie validate vechile amplasamente, prefectul de atunci Mioara Mantale si-a permis sa treaca un dosar de 12 hectare, prin compensare, rapind astfel drepturile celor care au avut intr-adevar teren acolo. Dincolo de nevoia de indestulare a unor oameni de afaceri cu viziune, institutul din nordul Bucurestiului este una dintre ultimele oaze de verdeata. Argument lispit de importanta pentru statul roman. Cele 70 de hectare sint atit de ademenitoare, incit autoritatile sustin ca un institut de cercetare nu mai are ce cauta in Capitala, asa ceva nu se cade. Se cade insa sa avem cartiere rezidentiale, santiere si beton.

Urmari
La pomicola s-au ras hectare bune de teren, in jur de cinci. Ultima defrisare a avut loc luna trecuta, pe o suprafata de trei hectare. Este un teren obtinut prin retrocedare de Virgil Tudorache, finul lui Gigi Becali. Conducerea unitatii a cerut in instanta anularea titlului de proprietate, dar, in ciuda litigiului existent, omul de afaceri a trecut la fapte. A taiat copacii, motivatia fiind una foarte simpla, are nevoie de teren, si terenul ii apartine. De altfel, comisia Mantale a fost la fel de generoasa si cu finul latifundiarului. Acesta are mai multe dosare de retrocedare in joc, prin cumpararea unor drepturi litigioase. Tolovici Elena, Dumitru Ion si Tache Radu Maria sint citeva dintre ele. Intimplator sau nu, o parte din dosarele finului lui Becali au trecut cu brio prin Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legilor Fondului Funciar.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *