Vis cu margarina

CE BEM, CE MINCAM – Toate aromele folosite sint sintetice
Amestecul de grasimi vegetale hidrogenate de tipul margarinei si zaharurile rafinate din acest baton ii imprima o valoare energetica foarte ridicata.

Batonul cu nuca de cocos Vis are in compozitie „zahar, grasimi vegetale hidrogenate, sirop de glucoza, fulgi de cocos (6,7%), pudra cacao, lapte praf degresat, zer praf, emulgatori (lecitina din soia E322), poliglicerol poliricinoleat E476, mono si digliceride ale acizilor grasi E471), proteina din lapte, conservant (acid ascorbic E300), aroma natural identica (n.r. artificiala – cocos), vanilina (n.r. artificiala)”. Producatorul ii atentioneaza pe cei cu alergii ca batonul „poate contine urme de arahide, alune, proteina din griu si proteina din ou”.

ANALIZA. Produsul analizat are un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de zaharoza, cu index glicemic foarte ridicat si grasimi vegetale hidrogenate (margarina) periculoase pentru sanatate. Asocierea zaharurilor rafinate cu grasimile sintetice sporesc si mai mult nocivitatea unor astfel de produse. Aceasta este cauza cea mai frecventa, cind sint consumate des in cantitati mari, a supraponderabilitatii si obezitatii cu tot cortegiul de manifestari patologice. Desi nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca batonul are o densitate energetica foarte mare, peste 400 kcal./100 grame, ne explica profesorul Mencinicopschi. Produsul contine si surse de lactoza, care pot crea probleme celor cu intoleranta la lactoza. Deoarece batonul poate contine urme de arahide, alune, proteine din griu si din ou, nu este indicat celor cu intoleranta si alergii la aceste componente.

CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, suferinzilor de maladii cardiovasculare si hipertensiune, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de boli hepatice si renale. Produsul va fi consumat de catre diabetici numai cu acordul medicului curant. Cei cu intoleranta la lactoza il vor testa. Cei cu celiachie (intoleranta la gluten) vor evita produsul.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *