Marea defrisare

1
388

Baronul liberal de Harlau, Constantin Stefanuca, a incheiat pregatirile pentru defrisarea a sute de hectare de padure la Harlau Ultima actiune in acest sens a constat in desfiintarea punctului de control al Ocolului Silvic Harlau, locul de unde padurarii supravegheau ca nu cumva din padure sa iasa copaci taiati abuziv

Ceea ce este mai grav insa este ca oricine poate taia padure in zona fara sa fie prins – Stefanuca este presat de timp, deoarece trebuie sa plateasca urgent datorii de 5 miliarde lei (500.000 RON) – Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Dezvoltare, Banca Transilvania si Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) au pus deja sechestru pe conturile firmelor lui Stefanuca, precum si pe bunurile acestora, pentru a-si recupera banii – Totul se petrece sub protectia directorului Directiei Silvice, Ionel Pintilie, care este platit din banii contribuabililor sa protejeze padurea
La Harlau au fost incheiate pregatirile pentru a incepe defrisarea unei suprafete de cateva sute de hectare de padure. Asta pentru ca noului sef al Ocolului Silvic, numit abuziv de PNL, Constantin Stefanuca, i-a ajuns cutitul la os. Trebuie sa taie multa padure de pe mosia Riscutia, in suprafata de 900 hectare, pentru a plati datorii de peste 5 miliarde lei la banci si la Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ). I-a ajuns cutitul la os pentru ca i-au fost puse sechestre pe conturile si bunurile societatilor comerciale pe care le administreaza, de catre Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Transilvania si DGFPJ. Pentru ca padurea sa poata fi taiata in liniste, Stefanuca a desfiintat punctul de control al Ocolului Silvic Harlau, locul de unde padurarii supravegheau ca din padure sa nu iasa copaci taiati nelegal. „A desfiintat postul de la brigada. A dat drumul hotilor in padure. A desfiintat orice bariera impotriva hotilor. S-a dat liber la furat lemn din padurile Harlaului”, a declarat un padurar care a dorit sa-si pastreze anonimatul, de frica represaliilor care ar putea veni din partea noului sef de ocol silvic, Constantin Stefanuca. Permitand hotilor sa intre in padure, Stefanuca isi creeaza un alibi. Adica ar putea sa profite de haosul creat, sa taie padure dupa bunul plac si, in cazul in care l-ar intreba cineva ce s-a intamplat, ar putea da vina pe hotii anonimi. Nu este nevoit sa taie padure din proprietatea statului pentru ca se ocupa personal de administrarea padurii in suprafata de 900 hectare, mostenita de Irina Riscutia. Reamintim ca tot Stefanuca a facut demersurile necesare astfel incat Comisia judeteana de fond funciar sa retrocedeze padurea. Toate acestea se intampla sub protectia directorului Directiei Silvice, liberalul Ionel Pintilie.

Cu creditorii pe urme
Stefanuca deja a promis zilele trecute persoanelor din localitatile Parcovaci, Harlau etc. si unor oameni de afaceri ca le va vinde lemne in perioada urmatoare. Are nevoie de bani pentru ca trebuie sa achite urgent datorii de peste 5 miliarde lei (500.000 RON) pe care societatile sale comerciale, respectiv SC Razana SRL si SC Conac Polizu SRL, le au la banci comerciale si catre bugetul statului. Cotidianul ZIUA de Iasi detine date exacte despre aceste credite. De exemplu, pe 11 ianuarie 2007, pentru a recupera o datorie de 1,2 miliarde lei (120.000 RON), Banca Romana pentru Dezvoltare a semnat cu SC Razana SRL un contract de garantie „asupra sumelor de bani prezente si incasarilor viitoare in conturile de disponibilitati in lei si in valuta deschise la BRD si in conturile de disponibilitati ce se vor deschide ulterior incheierii prezentului contract pana la nivelul sumei de 120.000 RON, pentru garantarea creditului in suma de 120.000 RON, la care se adauga dobanzile, comisioanele, taxele si alte cheltuieli conform contractului de credit nr. 14/9 ianuarie 2007”, se arata in contractul de garantie.
Un contract asemanator, tot pentru SC Razana SRL, a fost semnat si cu Banc Post, pentru recuperarea unui credit in valoare de 1,64 miliarde lei (164.000 RON), contractat la data de 17 decembrie 2002. Stefanuca a mai contractat, la data de 5 septembrie anul acesta, un credit in valoare de 1 miliard lei de la Banca Transilvania in numele SC Conac Polizu SRL, oferind in acest sens garantii imobiliare. In ultimii ani, bancile au pus sechestre peste sechestre pentru a-si recupera banii. La un moment dat, pentru a obtine un credit in valoare de 843.000.000 lei (84.300 RON), Stefanuca a pus garantie o autoutilitara marca Volkswagen – LT 35. Insa statul nu a mai avut rabdare si a scos la vanzare multe din bunurile sechestrate. Saptamana trecuta, DGFPJ a scos la vanzare o parte din bunurile sechestrate de la SC Razana SRL si Conac Polizu SRL pentru a recupera datoriile de aproape 2 miliarde lei, reprezentand contributii la bugetul asigurarilor de sanatate pentru angajat si angajator si alte impozite. Lista cu creditele obtinute de Stefanuca si care trebuie returnate urgent continua. Vom reveni.

Sursa: Ziua de Iasi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.