Pe masura ce strabate marile si oceanele lumii, Marina militara americana consuma aproape doua milioane de tone de combustibil pe an. Acest lucru este foarte costisitor, dar si defavorabil mediului. Chimistii americani au gasit insa, o solutie care va revolutiona piata energiei alternative.
„Am facut progrese importante in extractia simultana a dioxidului de carbon si hidrogenului din apa marii. Acum avem capacitatea sa recombinam cele doua substante in laborator pentru a produce combustibil lichid“, a declarat dr. Heather Willauer, chimist.
Lichidul propulsor a fost testat deja cu succes, anul trecut, pe un avion care a putut sa zboare in conditii optime. Pe hartie, productia de combustibil este relativ simpla. Dupa ce sunt extrase din apa marii, dioxidul de carbon si hidrogenul sunt recombinate si comprimate pana cand structura lor moleculara se schimba si devin hidrocarburi. Acestea devin apoi combustibil sintetic ce poate alimenta flota americana o zi intreaga.
„Poate schimba situatia atat pentru Marina militara, cat si pentru cea comerciala, deoarece putem produce combustibil oriunde si oricand este nevoie. Elimina in acelasi timp si corvoada logistica“, a mai adaugat dr. Heather Willauer.
Amprenta de carbon a acestui tip de combustibil este minima, lucru care il face eficient in combaterea poluarii. Mai mult, chimistii sunt aproape convinsi ca descoperirea lor poate deveni la un moment dat o sursa inepuizabila de alimentare pentru cea mai puternica flota militara din lume.