Marul ne protejeaza de nicotina

Compusii antioxidanti din coaja marului furnizeaza protectie UV, oferind pielii mai multa rezistenta la actiunea daunatoare a soareluimere sanatate

Un mar contine 5 grame de fibre, mai multe decat cerealele, spun medicii nutritionisti. In plus, specialistii completeaza ca substantele nutritive din acest fruct ajuta la prevenirea afectiunilor cardiace. „Marul este un adevarat izvor de fitonutrienti, care, pe langa faptul ca protejeaza inima, ajuta la combaterea aterosclerozei. Tot aceasta substanta este benefica pentru fumatori, deoarece ii protejeaza de efectele nocive ale nicotinei”, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic, autoarea cartii „Traiesc, deci ma abtin”.

In plus, specialistul completeaza ca fibrele solubile din mar, care se numesc pectine, reduc nivelul colesterolului din sange. Merele rosii si soiul Fuji au cel mai bun efect asupra colesterolului. „Pectinele au consistenta de gel si determina absorbtia lenta a zaharului din mar, indicele glicemic este scazut, iar glicemia nu creste brusc, fapt ce le este recomandat in alimentatie persoanelor bolnave de diabet”, explica dr. Bilic.
In acelasi timp, compusii antioxidanti din coaja marului, denumiti fenoli, furnizeaza protectie UV, oferind pielii mai multa rezistenta la actiunea daunatoare a soarelui. In plus, merele rosii fortifica colagenul si elastina, oferind pielii un aspect tanar.

Medicii nutritionisti spun ca merele ionatane si soiul Golden au cel mai ridicat continut de quercitina, astfel ca acestea sunt considerate un bun stimulator pentru memorie.

De asemenea, datorita continutului ridicat de apa si sidiu, merele ajuta la accelerarea tranzitului intestinal lent, iar studii au demonstrat ca persoanele care mananca cel putin un mar pe zi au un risc scazut de a se imbolnavi de cancer la colon. In plus, specialistii spun ca un mar mancat dupa masa ajuta la digestie.

Medicii spun ca persoanele care vor sa slabeasca pot inlocui chipsurile sau covrigeii cu un mar, deoarece fibrele insolubile din acest fruct, odata ajunse in stomac, cresc in volum si vor da senzatia de satietate. In plus, marul are capacitatea de a elimina toxinele din organism.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *