Masa la restaurant mareste poluarea

Alimentele exotice sunt aduse cu avionul si contribuie la cresterea noxelor

Restaurantele ofera cu caldura delicatese de import. Clientii nu stiu ca transportul acestora polueaza de sute de ori mai mult decat al celor locale.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham, citati de Science Daily, au ajuns la concluzia ca mancatul la restaurant polueaza mai mult decat servitul mesei acasa.

Un studiu facut in 40 de restaurante din Londra si in cateva sute de locuinte particulare a dovedit ca emisiile de dioxid de carbon sunt mai mari pentru alimentele servite in restaurante.

Motivul este faptul ca majoritatea ingredientelor din localuri sunt aduse de la mii de kilometri distanta. „Toata lumea stie ca mancarea importata creeaza inevitabil mai mult dioxid de carbon decat cea produsa local. O surpriza a fost constatarea ca restaurantele ofera mai ales alimente aduse de departe. Motivul patronilor a fost acela ca toti clientii doresc sa guste mancaruri pe care nu le au si acasa”, a delcarat Will Brookes, unul dintre autorii studiului.

Industria alimentara, al treilea poluator

Cercetarea mai arata ca emisiile de gaze de la transportul hranei reprezinta aproximativ 35% din emisiile totale de gaze ale Marii Britanii. Per total, din cauza delicateselor, industria alimentara e al treilea mare poluator in mai toate tarile europene.

Un singur fel de mancare gatit cu ingrediente aduse de pe alte continente produce suplimentar cel putin cinci kilograme de CO2. Pentru comparatie, cercetatorii au calculat ca un fel de mancare pe baza de ingrediente locale produce, in medie, doar 51 de grame de CO2.

Ieftin inseamna poluant

Autorii studiului spun ca poate parea ca mancarea importata pare mai ieftina, dar calculul poluarii produse prin transportul ei contrazice chiar si cele mai optimiste previziuni economice.

„Acesta e adevarul: importul alimentelor de la mii de kilometri distanta nu face decat sa creasca dioxidul de carbon din atmosfera.

Oamenilor le va veni greu sa creada ca cele mai ieftine meniuri sunt de fapt cele mai scumpe din punct de vedere al poluarii”, precizeaza Nick Mount, unul dintre supervizorii cercetarii.

Meniurile exotice, costisitoare

Oamenii de stiinta englezi au emis imediat si cateva recomandari pentru patronii de restaurante, astfel incat acestia sa contribuie mai putin la poluarea planetei.

Ei spun ca sunt constienti ca nu intotdeauna e posibil sa se foloseasca produsele locale, dar restaurantele care importa ingrediente pot, in compensatie, sa recicleze resturile si sa foloseasca surse de enegie alternativa.

„Suntem constienti ca un restaurant argentinian nu va incepe sa serveasca friptura englezeasca, dar poate face diferenta prin reciclare”, arata Will Brookes. O alta recomandare se refera la costul unui meniu.

Consumatorii trebuie sa fie constienti ca un meniu importat e mai daunator de cel putin patru ori decat unul cu produse autohtone.

„Nu vrem ca acest studiu sa fie un atac la restaurantele care nu folosesc ingredientele locale. Daca toate localurile ar face asta, atunci mancarea ar fi uniforma si plictisitoare. Vrem numai sa atragem atentia asupra poluarii”, a subliniat Nick Mount.

Clasificare in functie de zona

Potrivit studiului exista patru tipuri de restaurante: verzi, englezesti, europene si noneuropene. Cercetarea arata ca localurile verzi sunt cele care dezvolta afacerea intr-un mod ecologic, cu cat mai putina poluare.
Clasificarea de mai sus se poate schimba in functie de tara in care se afla restaurantul. De exemplu, pentru Asia, restaurantele englezesti vor fi cele mai indepartate, adica nonasiatice, arata studiul.

Localuri pentru protectia mediului

Cu cativa ani in urma, in America au aparut primele localuri care gatesc numai pe baza de ingrediente locale, cunoscute sub numele de „locavore”

Consumul local are menirea de a reduce poluarea si de a ajuta la dezvoltarea fermelor autohtone

Ideea a prins si in Australia, mai ales in zona Adelaide, unde exista mai multe restaurante cu mancare numai pe baza de ingrediente locale

Bucatarii importa majoritatea ingredientelor

Restaurantele romanesti vor alimente aduse din strainatate

In Romania nu exista niciun fel de restaurant verde. Sunt numai localuri cu profil, care ofera mai ales ingrediente importate (frantuzesti, italiene, chinezesti etc.)

Restaurantele asiatice, in speta cele chinezesti, isi aduc condimentele din China. „Pe piata romaneasca nu gasim, de exemplu, spaghetele din orez sau bambus, asa ca le aducem cu vapoarele din China”, afirma Tudor Ruse, managerul de la restaurantul Asia. El spune ca e mai ieftin sa importi anumite produse decat sa le cumperi din Romania

Restaurantele frantuzesti isi importa 98% din ingrediente din Franta. „In Romania nu exista calitate constanta pentru produse si riscam sa nu avem meniuri de calitate”, mentioneaza Gabriel Constantin, administrator la restaurantul Heritaje.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *