Masivul Parang, in vizorul echipei Ridzi-Udrea

HUNEDOARA. Proprietarii terenurilor de pe versantul Slima acuza autoritatile din Petrosani ca fac presiuni pentru a le lua padurile ca sa amenajeze o statiune de schi.
arie protejata
Mai multe familii din satul Jiet, proprietare a 200 de hectare de teren pe versantul Slima din Parang, acuza autoritatile locale din Petrosani si Petrila ca pregatesc un tun imobiliar in zona, prin initierea unui proiect de amenajare a unei statiuni de schi. Un semn de intrebare pentru ele este acela ca initiatorul proiectului este primarul PDL din Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi (PDL).

Sotia lui, Monica Iacob Ridzi este ministru al tineretului si sportului, iar colega ei de guvern, Elena Udrea (ministru al turismului) a declarat deja, public, in mai multe randuri, ca va aloca cateva zeci de milioane de euro pentru aceasta statiune. Pe sateni nu proiectul in sine ii supara, ci faptul ca auto
ritatile l-au demarat fara a-i consulta, ba, mai mult, i-ar fi amenintat ca vor fi expropriati.

Vechi relatii de prietenie

Proiectul statiunii de schi in Parang este presarat cu o serie de coincidente. A fost initiat de primarul Tiberiu Iacob Ridzi (PDL), sotul ministrului turismului si sporturilor, Monica Iacob-Ridzi. Iar sprijinul financiar necesar demararii proiectului a fost promis in mai multe randuri de colega de cabinet a doamnei Ridzi, ministrul turismului Elena Udrea. Desi, initial, a avansat o suma de cateva zeci de milioane de euro, ministrul turismului, prin vocea purtatorului de cuvant, a fost ieri mai rezervat in ceea ce priveste finantarea. „Proiectul Parang este inca in stadiul de evaluare.

Nu s-a luat nicio decizie inca privind sumele care vor fi alocate anul acesta. Dar in mod cert va primi finantare din partea ministerului. In cateva zile se va decide exact despre ce sume este vorba”, explica Stefan Lungu, purtator de cuvant al Ministerului Turismului. De altfel, intre familia Ridzi si Elena Udrea exista o veche relatie de prietenie. In campania electorala, Elena Udrea a fost la Petrosani pentru a-l sustine pe Tiberiu Iacob Ridzi.

Hotar administrativ schimbat in secret

Proprietarii terenurilor de pe versantul Slima sustin ca pamantul lor a intrat dintr-odata in atentia unor grupuri de interese, care fac presiuni politice pentru a-l lua cu orice pret. „Din cauza interesului pe care il au primariile Petrila si Petrosani pentru muntele Slima, cele doua comisii de retrocedare a fondului funciar au comis o serie de ilegalitati inca de la inceputul activitatii lor.

Edilii, sfidand legea, au convenit printr-un protocol semnat in 2004 schimbarea hotarului administrativ, demers care legal se putea face prin referendum cu acordul proprietarilor de drept”, sustine Dimitrie Jura, preotul paroh din catunul Jiet. Acesta mai spune ca, in ultimii ani, a facut nenumarate demersuri pentru a arata ilegalitatile legate de stramutarea proprietarilor de pe amplasamentele lor in alte zone net inferioare.

„Daca s-ar face acum o expertiza, s-ar putea vedea ca in Slima raman suprafete de teren fara proprietar, cu care baietii destepti s-ar putea improprietari cu acte in regula, dupa regula lor”, conchide parintele Dimitrie Jura. In prezent, preturile pe metru patrat de teren sunt intre 50 si 80 de euro, potrivit agentilor imobiliari.

„Nu conteaza al cui e terenul”

Localnicii din Jiet se mai plang si de faptul ca exista o adevarata secretomanie in jurul acestui proiect, despre care autoritatile locale din Petrosani spun ca nu are un amplasament bine conturat.

„Oamenii au dreptate si preotul satului intr-un fel are dreptate pentru ca nimeni nu a discutat cu ei inca, dar nu stim ce se va intampla acolo. Nimeni nu vrea sa le ia terenurile, ci, dimpotriva, terenurile le vor fi puse in valoare. In momentul in care vom cunoaste locul exact, atunci vom discuta cu ei si vom negocia”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi. Declaratie contrazisa insa de faptul ca a platit nu mai putin de 5,3 milioane de lei pentru studii privind aceasta statiune si a depus proiectul la Agentia de Protectia Mediului (APM) Hunedoara, pentru obtine rea avizelor necesare.

Iar interesul pentru binele proprietarilor din zona este contrazis de afirmatiile reprezentantilor administratiei locale, potrivit carora terenurile respective vor fi expropriate. „Nu conteaza al cui e terenul. Va fi o hotarare de guvern ce va reglementa pretul minim si pretul maxim”, le-a spus localnicilor Lucian Dragomir, seful Serviciului de cadastru din Primaria Petrosani.

„Daca s-ar face acum o expertiza, s-ar vedea ca in Slima raman suprafete de teren fara proprietar, cu care baietii destepti s-ar putea improprietari dupa regula lor.”
Dimitrie Jura preot paroh in satul Jiet

ILEGALITATE

Defrisari intr-o arie protejata

Potrivit proiectului, 80 de hectare de padure, din care 30 de hectare intr-o arie protejata, vor trebui defrisate pentru a construi instalatiile de transport si pentru a amenaja partiile de schi. „In document se are in vedere defrisarea a 79 de hectare de padure, din care 30 de hectare sunt in aria protejata. Suntem in faza de verificare, dupa care documentatia va fi inaintata Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Procedura este la inceput si nu ma pot pronunta in ceea ce priveste impactul asupra mediului”, afirma Elena Badescu, seful APM Hunedoara.

EXECUTANT – Firma subordonata consiliului local

Lucrarile de amenajare a statiunii de schi din Parang vor fi realizate de societatea comerciala Piatra Rus, infiintata in 2008, cu scopul de a dezvolta domeniul schiabil din zona. „Societatea are ca actionar unic consiliul local. Nu sunt alti actionari, e o societate aflata in subordinea primariei”, spune consilierul Adrian Rus. Valoarea totala a investitiei este de 80 de milioane de euro. Jumatate din suma va fi destinata constructiei unei telegondole, iar restul pentru dezvoltarea statiunii montane Parang.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *