Pensiunile de la poalele parcului national au primit atestare internationala ca pot oferi servicii de calitate, fara a polua mediul
Opt pensiuni si cabane din Parcul National Retezat au fost primite in reteaua exclusivista Pan Parks si vor beneficia gratuit de cea mai buna reclama in intreaga Europa. Turistii straini vor fi indrumati catre pensiunile romanesti din Retezat, in fiecare an, de catre fundatia europeana care sprijina ecoturismul. Proprietarii pensiunilor de la poalele Retezatului, pentru a fi primiti in „elita”, au avut de respectat mai multe cerinte in materie de protectia mediului.
Pan Parks este o fundatie europeana care promoveaza doar acele parcuri nationale din Europa care indeplinesc conditii ecoturistice deosebite. Dupa ce sunt atent selectate si evaluate in baza unor criterii extrem de dure, hotelurile sau pensiunile sunt apoi recomandate drept destinatii ideale pentru ecoturism.
Cele opt pensiuni si cabane romanesti, care fac parte acum din Pan Parks, sunt situate in comunele Salasu de Sus, Rau de Mori, pe Valea Raului Mare, in zona Carnic (la una din portile Parcului National Retezat) si la cabana Rotunda, din judetul Hunedoara, la o altitudine cuprinsa intre 600 si 1.000 de metri. Toate sunt fie in vecinatatea, fie chiar in Parcul National Retezat. Intreaga zona este integrata, alaturi de alte zece rezervatii din zece state europene, in reteaua exclusivista.
Evaluarea a durat vreo trei ani
Pentru acreditare, pensiunile din Retezat au fost supuse unui proces de evaluare de aproape trei ani, foarte bine pus la punct. Printre criteriile care au trebuit indeplinite de pensiuni se numara cele referitoare la oferirea de bucate traditionale, angajarea si calificarea personalului, existenta utilitatilor si, cel mai important, protejarea mediului.
Toate cele opt pensiuni romanesti „Pan Parks” au un colt dedicat special ariei protejate, in care sunt prezentate regulile de vizitare ale Parcului National Retezat. „S-a facut o evaluare care a pornit de la arhitectura pensiunilor, de la modul in care sunt gestionate curentul si apa, pentru a fi facute cat mai multe economii. „Trebuie sa fim mandri fiindca, printre cele 10 parcuri certificate Pan Parks din intreaga Europa este si Parcul National Retezat”, declara Ovidiu Bodeanu, seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara.
Doar becuri fluorescente, prietenoase cu mediul
Sub stancile acoperite cu bradet se afla una dintre cele mai interesante caverne, unde gheata nu se topeste nici vara
Conditiile pentru acreditarea unei pensiuni de catre inspectorii Pan Parks sunt atat de dure, incat unul dintre administratorii unei pensiuni din Retezat spune ca a fost surprins sa afle ca una din conditiile pentru care poti fi eliminat este sistemul de iluminat al cabanei. „Pana si becurile trebuie sa fie ecologice pentru a putea primi aceasta certificare.
Noi am deschis aceasta pensiune pentru familie. Voiam un loc in care sa ne bucuram de liniste si aer curat in Retezat. Iubim Retezatul si, an de an, din 1970 incoace, venim aici in concediu. Apoi fiul nostru, care a fost pentru o specializare in Bulgaria, a venit si a inceput procedura prin care sa obtinem aceasta certificare. A fost o lupta pentru a indeplini toate conditiile, mai ales pe cele ce privesc respectarea mediului inconjurator”, povesteste Aurica Traila, administratorul unei pensiuni turistice din Retezat, acreditata de Pan Parks.
Salbaticia Retezatului atrage turistii straini
Anul trecut, circa 10 mii de turisti straini din tari ca Germania, Ungaria, Cehia, Franta, Finlanda, Olanda sau Austria si-au petrecut concediul in Retezat. De altfel, este cunoscut ca Mamaia si Retezatul erau pentru vestici, inca din anii „70, punctele de atractie ale turismului romanesc.
Nemtii, cehii si ungurii au facut o pasiune pentru Parcul National Retezat si vin in fiecare vara cu miile pentru a-si petrece concediul de odihna. Ei prefera salbaticia si refuza statiunile montane din tarile lor, tocmai la ei acasa n-a mai ramas nimic „virgin”. „Preferam Pietrele si Carnic, aceste doua zone foarte frumoase din Parcul National Retezat pentru ca nu avem energie electrica, nu exista conducte care sa ne aduca apa in camere si, cel mai important, nu exista drum rutier care sa ne lase direct la usa cabanelor.
Nimic nu este mai frumos decat sa mergi intr-o dimineata de vara sa te speli intr-o apa cristalina in izvorul inghetat al muntelui. Salbaticia este cuvantul care descrie cel mai bine aceasta zona si de asa ceva avem nevoie. Retezatul este neschimbat de 35 de ani si sper sa ramana neatins”, spune Roland Guntard, unul dintre turisti.
Barbatul este nascut in Romania, intr-o familie de sasi de langa Brasov, dar a plecat in anii `80 in Germania. Vine in fiecare an in Retezat, iar zona preferata este Pietrele, deoarece este poarta pentru toate traseele turistice din Parc. In 2007, peste 25.000 de turisti romani si straini au vizitat Parcul National Retezat, numarul acestora fiind dublu comparativ cu anul 2006.
Gradina Edenului, pe pamant
Parcul National Retezat a fost creat in 1935, prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 593, fiind primul parc national din Romania, destinat conservarii salbaticiei Muntilor Retezat, a florei si faunei de aici. Rezervatia naturala este cea mai importanta din tara noastra si a fost declarata monument al naturii, fiind recunoscuta pe plan international ca Rezervatie a Biosferei de catre Comitetul MaB UNESCO, la cea de-a VI-a sesiune a Consiliului International de Coordonare a Programului Om-Biosfera, de la Paris, din 1979.
Parcul National Retezat are o suprafata de 54.400 ha si o altitudine cuprinsa intre 800 si 2.509 m si, totodata, mai are 40 de varfuri muntoase ce trec de 2.200 m, in medie depasind 2.350 m. Este situat in partea de sud-vest a judetului Hunedoara si pastreaza urmele glaciatiei de odinioara cu zeci de ghetari, dintre care unii aveau peste 10 km.
Prin peisajul variat si relieful semet si stancos, Retezatul prezinta o atractie deosebita si a constituit de timpuriu una dintre principalele regiuni turistice din Carpatii Romanesti. Traseele turistice marcate, care totalizeaza peste 200 de km, asigura o afluenta mare a turistilor. Muntii Retezat au unele dintre cele mai frumoase privelisti din Europa Sud-Estica. Masivul este traversat de multe poteci turistice marcate pentru amatorii de drumetii, dar sunt si cateva trasee de catarare pentru pasionatii de alpinism.
In Parcul National Retezat se afla 82 de lacuri glaciare, dintre care Bucura (2.041 m altitudine) – cel mai mare din tara (format prin topirea unui ghetar) cu o suprafata de 11 hectare si o adancime de pana la 16 m. Tot aici se gaseste si cel mai adanc lac glacial din Carpati – Taul Negru (2.014 m altitudine), cu o suprafata de 7,5 ha. In Retezat sunt raspandite peste 320 de specii de plante, dintre care peste 15 la suta sunt endemisme carpatice, 12 la suta dacice si 4 la suta endemisme proprii Retezatului, parte insemnata gasite in zona de protectie – Rezervatia Stiintifica Gemenele, categoria I IUCN – destinata cercetarii stiintifice, cu suprafata de 1.630 ha – in care este interzis accesul fara o procura speciala eliberata de catre Academia Romana si Comisia Monumentelor Naturii. Parcul National Retezat este un rai pentru oamenii de stiinta, botanisti si zoologi.
Pe crestele Retezatului si in Parcul National Retezat se gaseste o populatie foarte mare de capre negre, cerb, caprioara, dar si marmote care s-au inmultit dupa ce au fost puse sub ocrotire in anii „80. Jderul, pisica salbatica, cocosul de munte, ierunca, vulturul sur si acvila de munte, multe dintre aceste animale fiind specii pe cale de disparitie, si-au gasit habitatul ideal in Retezat.
Sloganul fundatiei „PAN Parks”: People respect nature
Cei care viziteaza rezervatia sunt obligati sa urce pe jos ultima parte a drumului
Pan Parks este un concept unic care uneste natura, conservarea naturii si turismul, dupa cum reiese si din sloganul fundatiei: „People respect nature!”. Proiectul Pan Parks a fost initiat in 1990 de World Wide Fund for Nature si un operator de turism din Olanda. Fundatia a fost creata cu scopul de a promova si proteja peisajele virgine din intreaga Europa. „Cei mai multi dintre europeni nici macar nu-si pot imagina de numarul foarte mare de zone salbatice de langa usa lor. Pentru multi europeni, „salbaticia” inseamna America or Africa”, se arata in descrierea fundatiei.
Din aceasta viziune s-a nascut PAN Parks. Fundatia PAN Parks garanteaza vizitatorilor o Europa cu arii „salbatice”. Din 1990 si pana in prezent zece parcuri nationale au fost acceptate in retea abia dupa ce s-au aliniat la cerintele privind protejarea ecosistemului. Pentru a putea fi admis in retea fiecare arie protejata, trebuie sa aiba cel putin 20.000 de hectare, din care cel putin 10.000 de hectare sa fie strict pentru natura si pe care sa nu se desfasoare nicio alta activitate. Administrarea atat a ariei naturale, cat si a turistilor vizitatori trebuie sa se realizeze dupa standarde inalte. Odata ce un parc a atins aceste standarde, se va face o inspectare si este certificat ca parc.
Dupa certificare, managerul parcului si operatorii locali din turism care primesc recunoasterea Pan Parks trebuie sa conlucreze pentru a dezvolta o strategie de dezvoltare pentru intreaga zona in care se afla parcul, dar mai ales sa nu aduca prejudicii ariei protejate si mediului inconjurator. Tocmai din acest motiv, Pan Parks se implica in „furnizarea” turistilor pentru aceste arii virgine, vizitatori educati si care respecta mediul, astfel incat zonele salbatice sa se pastreze pentru ca si generatiile viitoare sa se poata bucura de beneficiile sale.
Sursa: Adevarul