Masura 221 – Vezi cati bani iti da statul ca sa plantezi un hectar de padure!

Planteaza o padure!

Extras din ghidul solicitantului:

Tipurile de plati aferente masurii 221 sunt urmatoarele:

1. o prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere (costuri standard), in functie de zona geografica in care se efectueaza impadurire;

2. o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, (incepand cu anul infiintarii plantatiei), variabila in functie de zona geografica in care s-a facut impadurirea si de anul de intretinere;

3. o prima compensatorie anuala pe ha, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, standard pentru o perioada de 15 ani (incepand cu anul infiintarii plantatiei), dar variabila in functie de clasificarea beneficiarilor ca fermieri sau alti detinatori de terenuri agricole.

Valoarea platilor compensatorii

1. Costurile standard pentru infiintarea plantatiilor forestiere sunt diferentiate pe zone geografice, astfel:

Nivelul costurilor standard pentru infiintarea plantatiei forestiere.

Cost standard – Campie 1900 euro/ha

Cost standard – Deal 1660 euro/ha

Cost standard –  Munte 1560 euro/ha

 

Valoarea compensarii pentru infiintarea plantatiei (impadurire) reprezinta:

Valoarea compensarii pentru infiintarea plantatiei (impadurire) reprezinta


2. Primele pentru intretinerea plantatiei se acorda pe o perioada de 5 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere si sunt diferentiate pe zone geografice. Aceste costuri sunt standard si sunt exprimate in euro pe an si pe hectar, conform tabelului de mai jos:

Nivelul platilor pentru intretinerea plantatiei forestiere.

Nivelul platilor pentru intretinerea plantatiei forestiere.


(*)Anul I este primul an de angajament, anul infiintarii plantatiei.

3. Primele compensatorii pentru pierderea de venit agricol se diferentiaza in functie de tipul beneficiarilor in „fermieri” si „alti detinatori de terenuri agricole” (non-fermieri). Aceste compensatii se acorda pe o perioada de 15 ani incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere, fiind reprezentate de sume standard, exprimate in euro pe an si pe hectar.

 

Astfel, se acorda 80% (209,5 + PD) euro – unde PD este plata directa pe suprafata acordata in cadrul schemei de plata implementata in anul de campanie – pe an si pe hectar pentru fermieri si 50% din nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit agricol acordata fermierilor, pe an si pe hectar, pentru non-fermieri.

Nivelul primei compensatorii pentru pierderea de venit va fi actualizat pe perioada de implementare a proiectului, in conformitate cu modificarile PNDR.

Sprijinul public acordat in cadrul acestei masuri nu va depasi 70% din costurile standard pentru infiintarea plantatiei. In zonele defavorizate (LFA) si in siturile Natura 2000 sprijinul public va fi limitat la 80% din costurile standard pentru infiintarea plantatiilor.

Primele pentru intretinerea plantatiilor pe o perioada de pana la 5 ani si cele pentru compensarea pierderilor de venit agricol pe o perioada de 15 ani vor fi acoperite in proportie de 100% din fonduri publice.

Cheltuieli eligibile pentru realizarea proiectului de impadurire

Cheltuielile cu intocmirea proiectului tehnic, se suporta din sprijinul acordat prin masura si nu poate depasi 10% din valoarea eligibila a  proiectului, in limita plafoanelor stabilite.

Cheltuielile eligibile pentru realizarea proiectului tehnic de impadurire nu trebuie sa depaseasca 70 euro/ ha pentru suprafete de pana la 50 ha, 50 euro pentru suprafete intre 50 ha (inclusiv) si 150 ha (inclusiv) sau 30 euro pentru suprafete mai mari de 150 ha.

Important!

Masura se aplica pe suprafete de teren agricol de cel putin 0,5 ha pe care se infiinteaza o plantatie forestiera, se executa lucrarile tehnice de intretinere, iar padurea se pastreaza pana cel putin la atingerea varstei exploatabilitatii.

Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul agentiei de plati si ghidul solicitantului pentru masura 221.


Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente