UE propune masuri drastice: Toate pachetele de tigari ar putea arata la fel!

0
476
Fumatul provoacă în mod direct 20% dintre cazurile de cancer
UE propune masuri drastice: Toate pachetele de tigari ar putea arata la fel!

Pachete de tigari identice. Asta le pregatesc oficialii europeni fumatorilor. Pentru a limita consumul de tutun, Bruxelles-ul vrea ca toate ambalajele sa arate la fel si sa fie pline de mesaje dure despre pericolul asupra sanatatii. Propunerea ar putea deveni realitate peste trei luni.

Fumatorii au astazi la dispozitie o multime de pachete de tigari, mai subtiri, mai lungi, mai scurte, toate viu colorate. Expertii Uniunii Europene sustin ca o metoda pentru ca oamenii sa fie convinsi sa se lase de fumat ar fi pachetel de tigari cat mai neutru.

Singura modalitate prin care consumatorul va putea deosebi pachetele de tigari va fi numele marcii. Acesta va fi insa scris cu acelasi font, culoare si dimensiune pentru fiecare tip de tigari, indiferent de producator. Restul ambalajului va fi identic si va contine mesaje dure despre efectele nocive ale fumatului.

Propunerea oficialilor de la Bruxelles a atras deja nemultumirea producatorii de tutun, care anunta scumpiri. “Noi am modificat de fiecare data pachetele, au fost costuri suplimentare, unele s-au tradus in preturi mai mari ale pachetelor. Este o problema serioasa legata de contrafaceri si contrabanda. Ar fi foarte usor de falsificat astfel de pachete generice”, sustine Gilda Lazar, reprezentantul unei companii producatoare de tigari.

In prezent, 4,8 milioane de romani fumeaza. Un sfert dintre ei, in fiecare zi. Anual, in Romania, peste 33 de mii de persoane mor din cauza tutunului, arata Studiul global privind tutunul la adulti. La nivel mondial, fumatul ucide peste 6 milioane de oameni in fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.