Medicamentele din alge, remediu impotriva cancerului

0
491
Medicamentele din alge, remediu împotriva cancerului
Medicamentele din alge, remediu impotriva cancerului

Alga microscopica Chlamydomonas reinhardtii, utilizata in mod traditional in productia de biocarburanti, permite obtinerea la costuri mai mici a unor proteine complexe, folosite in tratamentul contra anumitor tipuri de cancer.

Biologii de la Universitatea California din San Diego au reusit sa produca proteine complexe, folosite pentru a trata anumite tipuri de cancer, obtinute din alge verzi microscopice modificate genetic, informeaza lefigaro.fr . Medicamentele astfel obtinute sunt la fel de performante ca medicamentele fabricate prin metode clasice, pe baza unor bacterii sau a unor celule prelevate de la mamifere, iar costurile lor sunt mult mai mici.

„Este imposibil sa produci aceste substante din bacterii, intrucat acestea sunt incapabile sa reconstituie structura in trei dimensiuni a acelor proteine”, explica Stephen Mayfield, principalul autor al acestui studiu, publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) din Statele Unite. Este imposibil sa fie obtinute si din celule de mamifere, intrucat partea toxica a proteinei le-ar ucide.

Folosite si pentru producerea de biocarburanti, algele fac parte din specia Chlamydomonas reinhardtii. Medicii americani au reusit sa produca, dupa transgeneza, o proteina compusa din doua parti sau „domenii”: una contine un anticorp capabil sa se indrepte automat spre celulele canceroase tintite, iar cealala elibereaza o toxina care le ucide, inhiband astfel dezvoltarea tumorilor.

Aceste proteine, denumite „proteine de fuziune”, sunt produse in prezent de laboratoare farmaceutice printr-un procedeu in doua etape: anticorpul este multiplicat in celulele de hamster chinez inainte de a fi purificat, fiind apoi asociat, separat, de acea toxina, prin intermediul unor reactii chimice. Proteina finala rezultata este repurificata.

„Metoda noastra prezinta un dublu avantaj”, subliniaza profesorul Mayfield. „Intrucat noi producem o singura proteina ce contine cele doua domenii, trebuie sa o purificam o singura data. Astfel, este mult mai ieftin sa folosim alge decat celule de hamster”.

Un alt avantaj: biosinteza are loc in interiorul cloroplastelor acelor alge. Or, aceste mici incluziuni celulare, unde are loc fotosinteza, au particularitatea de a „sechestra” proteina-medicament fara a fi afectate, protejand astfel celula gazda de efectele ei daunatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.