Medicina nucleara prezinta un potential fantastic impotriva unor cancere agresive

0
460
Medicina nucleară prezintă un potenţial fantastic împotriva unor cancere agresive
Medicina nucleara prezinta un potential fantastic impotriva unor cancere agresive
Medicina nucleara prezinta un potential fantastic impotriva unor cancere agresive

Medicina nucleara prezinta un potential fantastic impotriva unor cancere agresive, afirma directorul filialei medicale a grupului francez din industria nucleara Areva, care mizeaza pe un izotop radioactiv rar, capabil sa distruga selectiv celulele canceroase.

„Am fost interesati de acele tumori impotriva carora arsenalul terapeutic actual este foarte limitat, precum cancerul ovarian, gastric si pancreatic, pentru care nevoile sunt importante, iar bolnavii asteapta o solutie”, a precizat Patrick Bourdet, directorul Areva Med, o companie care are sediul in orasul Bethesda din statul american Maryland, in apropiere de Washington.

Aceasta puternica arma anticancer, niciodata utilizata pana acum, este izotopul de plumb 212 (pb 212), un izotop rar extras din thoriu, la randul sau un element chimic rar, intrucat doar cateva grupuri mari din industria nucleara din lume, inclusiv Franta, poseda stocuri importante din aceasta substanta.

Aceste stocuri se afla de altfel la originea industriei nucleare franceze, aparuta in urma cu o jumatate de secol.

Comisariatul pentru Energie Atomica (CEA) a decis atunci sa pastreze thoriul, dupa separarea sa de uraniu, devenit principala materie prima utilizata de industria nucleara pentru a produce electricitate.

In 2003, oamenii de stiinta au avut ideea de a extrage izotopul Pb 212 pentru a efectua o serie de cercetari, stimuland compania Areva sa initieze studii preliminare atat medicale – in domeniul cancerului -, cat si industriale – pentru dezvoltarea unor noi procedee de extragere.

Primele parteneriate au fost semnate in 2008 intre Areva si National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, dar si cu INSERM (Institut Francais de la Santé et de la Recherche Médicale) in timp ce continua procesul de dezvoltare industriala pentru a produce Pb 212.

Convinsa de marele potential medical al acestui izotop, compania Areva a creat o filiala medicala (Areva Med) in 2009 in Statele Unite, care continua sa se dezvolte de atunci.

In 2011, Areva Med a obtinut aprobarea de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a initia un studiu clinic de faza 1 cu Pb 212 folosind radioimunoterapia, in colaborare cu cercetatorii de la Universitatea Alabama. Primul pacient a fost tratat in aprilie 2012 dintre cei 18 prevazuti in total.

„Studiile se desfasoara de o maniera satisfacatoare”, afirma directorul Areva Med, adaugand, fara sa isi poata ascunde optimismul, ca „nu poate sa spuna nimic mai mult” in acest stadiu.

Continuand sa aduca laolalta toate elementele necesare pentru dezvoltarea si productia acestui nou medicament anticancer, Areva Med a incheiat in 2012 un parteneriat cu gigantul farmaceutic elvetian Roche, lider mondial in domeniul oncologiei, care isi face astfel debutul in medicina nucleara.

In paralel, Areva a lansat operatiunile de construire a unui laborator care va produce Pb 212, o premiera mondiala, la Bessines-sur-Gartempe, in regiunea franceza Limousin, care va incepe sa functioneze la sfarsitul anului 2013 pentru a extrage nanograme cu acest izotop din cateva tone de thoriu.

Un tratament pentru un bolnav de cancer, care dureaza o singura zi, necesita doar patru nanograme de Pb 212.

Aceasta „arma” radiologica este ghidata spre celulele canceroase fiind atasata pe cale chimica de un anticorp conceput pentru a recunoaste antigenii care se afla pe tumoare. Este vorba de anumite semnale chimice specifice cancerului.

„Este intr-adevar o terapie anticancer extrem de bine tintita, care permite abordarea mai multor forme de cancer, chiar si metastazate”, a precizat Patrick Bourdet. In plus, gratie acestei precizii, „nu exista efecte secundare”, a adaugat el.

„Totul merge bine pana in prezent, suntem increzatori si optimisti, dar trebuie sa asteptam rezultatele stiintifice”, a adaugat el. „Cred ca medicamentul nostru va fi disponibil in 2016”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.