Mediu: Romania, printre statele cu lacune in aplicarea legislatiei europene

0
336
Hârtia la albastru, plasticul şi metalul la galben şi sticla la verde
Mediu: Romania, printre statele cu lacune in aplicarea legislatiei europene

Un nou raport despre modul in care statele membre isi gestioneaza deseurile municipale evidentiaza diferente surprinzatoare la nivelul UE. Raportul clasifica cele 27 de state membre in functie de 18 criterii, cu ajutorul unor stegulete verzi, portocalii si rosii in domenii precum: deseurile totale reciclate, costul eliminarii deseurilor si incalcari ale legislatiei europene. Tabloul de bord rezultat face parte dintr-un studiu aflat in desfasurare care va ajuta statele membre sa isi imbunatateasca performanta in materie de gestionare a deseurilor. In fruntea tabelului se situeaza Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Tarile de Jos si Suedia, tari dintre care niciuna nu are mai mult de 2 stegulete rosii. Modelul este insa inversat la celalalt capat al clasamentului, unde steguletele verzi sunt rare.

Domnul Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Imaginea rezultata din acest exercitiu imi confirma cele mai serioase preocupari. Multe state membre contina sa depoziteze la gropile de gunoi cantitati uriase de deseuri municipale – cea mai nepotrivita optiune de gestionare a deseurilor –, in ciuda existentei unor alternative mai bune si in pofida disponibilitatii fondurilor structurale necesare pentru a finanta optiuni mai favorabile. Se ingroapa resurse valoroase, se pierd beneficii economice potentiale, nu se creeaza locuri de munca in sectorul gestionarii deseurilor, iar sanatatea umana si mediul au de suferit. Este un lucru greu de justificat in conditiile actuale ale economiei noastre.”
Statele membre cu cele mai mari lacune in privinta punerii in aplicare a legislatiei in domeniu sunt Bulgaria, Republica Ceha, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia. Deficientele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deseurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, precum si o infrastructura neadecvata de gestionare a deseurilor. Faptul ca se recurge masiv la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi inseamna ca unele optiuni mai bune de gestionare a deseurilor, precum refolosirea si reciclarea, sunt in mod sistematic subexploatate. In consecinta, perspectiva este deficitara.
In schimb, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Tarile de Jos si Suedia dispun de sisteme complexe de colectare a deseurilor si depoziteaza la gropile de gunoi mai putin de 5 % din deseurile pe care le produc. Aceste tari detin sisteme de reciclare bine dezvoltate si o capacitate suficienta de tratare si au performante bune in privinta deseurilor biodegradabile. In general, statele mentionate combina cu succes in politicile lor de gestionare a deseurilor instrumente juridice, administrative si economice.
O serie de state membre au inregistrat progrese rapide in sensul renuntarii la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, ajungand practic pana la eliminarea acesteia. Chiar si statele cu cele mai bune performante se confrunta insa cu o serie de provocari, precum intensificarea prevenirii producerii de deseuri si solutionarea problemei supracapacitatii in sectorul incinerarii, care ar putea impiedica reciclarea si crea necesitatea de a importa deseuri pentru alimentarea incineratoarelor, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.