MEF vrea inca o autoritate de monitorizare a pietei energiei

0
349

Romania va solicita CE sa aprobe infiintarea unei autoritati independente de monitorizare a pietei nationale de energie, care sa functioneze in paralel cu actuala Autoritate Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a declarat, ieri, un director din Ministerul Economiei si Finantelor.

„Consideram util ca monitorizarea pietei de energie sa fie facuta, pe langa ANRE, de o autoritate distincta, subordonata viitorului observator energetic european”, a afirmat directorul Directiei de politici energetice din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Alexandru Sandulescu, la un seminar pe teme de energie.

La nivelul Uniunii Europene exista discutii privind infiintarea unui organism unic de reglementare a pietei de energie din blocul comunitar. Sandulescu a precizat ca viitorul organism ar urma sa preia de la ANRE activitatea de monitorizare a pietei de energie, avand in vedere ca la aceasta institutie exista un conflict de interese.

ANRE stabileste regulile de functionare a pietei, dar are si obligatia de a sesiza disfunctionalitatile din sector.

Potrivit paginii de internet a ANRE, institutia are „misiunea de a crea si de a aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale, in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor”. (Mediafax)

„Exista un usor conflict de interese intre ANRE, care stabileste regulile pietei de energie, si ANRE, care semnaleaza deficientele pietei Alexandru Sandulescu director in cadrul MEF

Sursa: Standard.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.