Melatonina, secretul longevitatii?

Nu putem trai o vesnicie, insa putem fi tineri toata viata!
melatonina
In Evul Mediu, filozoful francez Rene Descartes ii atribuia glandei pineale (hipofiza) un rol sacru – acela de a salaslui sufletul. De atunci, tot mai multe roluri ale acesteia au fost descoperite si este recunoscut faptul ca hipofiza este coordonatorul sistemului endocrin.

Secretele acestei glande nu se cunosc in totalitate inca, insa exista tot mai multe dovezi ca aceasta glanda ar putea detine solutia unei vieti mai lungi. Unul dintre cele mai importante roluri care i-au fost atribuite hipofizei este acela de a secreta melatonina, hormonul care regleaza ciclul somn-veghe si unul dintre cei mai puternici antioxidanti (mai puternic chiar decat vitaminele C, E si beta-carotenul), singurul capabil sa patrunda in celulele corpului si sa previna astfel distrugerile provocate de radicalii liberi ajunsi in profunzimea structurilor morfo-functionale ale organismului (raspunzatori de afectiuni degenerative cum ar fi cancerul si boala alzheimer). Pe laga acestea, melatonina stimuleaza timusul care joaca un rol esential in functionarea sistemului imunitar, „scutul” care ne protejeaza de agentii externi daunatori.

O alta calitate importanta a melatoninei este aceea de a revitaliza intregul sistem endocrin, aceasta fiind demonstrata de catre cercetatorul elvetian Walter Pierpaoli prin transplantarea glandei pineale de la un soarece tanar la unul batran. In urma acestei interventii, soarecele batran si-a recapatat vitalitatea si tineretea, pe care le-a pastrat toata viata (mai lunga cu 25% decat durata medie de viata). Totodata, Pierpaoli a transplantat glanda pineala a unui soarece batran la unul tanar si a descoperit ca, din cauza faptului ca secretia de melatonina s-a redus, acesta a imbatranit rapid.

De asemenea, in urma unor studii, profesorul Dario Acuna Castroviejo de la Universtitatea din Granada a observat ca melatonina protejeaza celulele de atacurile care le pot provoca moartea si a ajuns la concluzia ca administrarea de melatonina incetineste procesul de imbatranire.

Astfel, avem tot mai multe solutii pentru o viata sanatoasa, mai lunga si pentru mult-visata „tinerete fara batranete” , insa depinde numai de noi cat timp mediul inconjurator ne va mai fi favorabil!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *