Merele ecologice din Cehal iau drumul Ungariei

Merele ecologice din Cehal iau drumul Ungariei

Unitatile de procesare din judet au fost inchise din ratiuni discutabile

In ultimii ani unitatile din judet de procesare a legumelor si a fructelor au fost inchise. Demersul are urmari nebanuite asupra proprietarilor de livezi. O buna parte din fructe sunt livrate in Ungaria pentru a fi industrializate, la 45 de bani kilul.

Desigur, acest fapt are efecte si asupra veniturilor fermierilor. Incasarile sunt mai mici, comparativ cu cele care s-ar fi inregistrat prin livrari la fostii procesatori din judet. Merele pentru industrializare se vana in Ungariala 45 de bani kg

Ne gandim aici la fosta Fabrica de conserve din Carei, fosta Intreprindere de Legume si Fructe (ILF) Satu Mare, unitatea de procesare din Livada, realizata pe bani europeni, inchisa dupa finalizarea probelor tehnologice, din motive economice.
Jumatate din plantatiile de pomi fructiferi din judet sunt in declin si in paragina

Asa cum am mai scris, statisticile din judetul Satu Mare au in evidente peste 7.000 de hectare ocupate de diverse specii de pomi fructiferi. Din acestea, aproape jumatate sunt in declin si/sau paragina. Nu ne-am propus a face un inventar al suprafetelor despre care vorbim.
Va prezentam informatiile puse la dispozitie de Flaviu Faur, unul dintre fermierii preocupati de producerea fructelor. Acesta este administratorul unei plantatii de aproximativ 70 de hectare de meri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *