Un proiect de directiva al Comisiei Europene propune ca pachetul de tigari sa fie acoperit 75% cu mesaje anti-tabac

0
378
Alerta radioactiva: Si tu poti fi contaminat(a) cu uraniu!
Alerta radioactiva: Si tu poti fi contaminat(a) cu uraniu!
Un proiect de directiva al Comisiei Europene propune ca pachetul de tigari sa fie acoperit 75% cu mesaje anti-tabac

Un proiect de directiva al Comisiei Europene limiteaza comertul si consumul de tigari propunand ca mesajele de preventie privitoare la riscurile asupra sanatatii sa acopere cel putin 75% din suprafata pachetelor de tigari si tabac.
De asemenea, directiva va interzice vanzarea tigarilor mentolate sau cu alte arome, tigarilor slim si pachetele sub 20 de tigari

Potrivit Reuters, propunerea CE nu reia exemplul australian potrivit caruia pachetele nu trebuie sa aiba inscriptionat nici marca, nici logo, ci doar mesaje privitoare la riscurile tabagismului asupra sanatatii.
Proiectul de decizie CE lasa statelor membre UE de a da curs acestor recomandari. Proiectul de directiva antitabac prevede, de asemenea, interzicerea vanzarii tigarilor mentolate si a altor tigari cu diferite arome, inclusiv a tigarilor “slim” si in mini-pachete, ce contin mai putin de 20 de tigari, care incurajau fumatul.
Propunerea prevede ca mesajele de avertisment – imagine si text – sa fie imprimate pe 75% din ambele suprafete ale pachetelor de tigari sau tabac. Totusi, un stat membru poate dispune avertismente si mai stricte. Proiectul care va fi dat publicitatii miercuri trebuie sa fie aprobat de guvernele tarilor UE si de deputatii Parlamentului European inainte de a capata statutul de lege. Procedura aceasta poate dura intre unul si doi ani.

Invitat, vineri, la BFM TV, ministrul francez al Sanatatii, Marisol Touraine, a anuntat ca o lege antitabac ar putea fi prezentata in 2013 si a estimat ca initiativa australiana a pachetelor fara nici o referire la brand “merita atentie”. Potrivit unui raport al cabinetelului de constanta KPMG pentru Philip Morris, in 2011, in tarile UE, s-au vandut 576 miliarde de tigari, cu 100 miliarde mai putine comparativ cu 2007. Totusi, proportia fumatorilor ramane mare in spatiul UE comparativ cu restul lumii, potrivit informatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Comisia Europeana pune pe seama tabagismului cel putin 700.000 de decese inregistrate anual. Compania Reemstma, primul producator de tigarete din Europa si filiala a Imperial Tobacco, a reactionat puternic vizavi de acest proiect de directiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.