Mesajul Ministrului Mediului cu ocazia Zilei Apei

Mesajul Ministrului Mediului cu ocazia Zilei Apei
Mesajul Ministrului Mediului cu ocazia Zilei Apei

Asa cum ne-am obisnuit deja, in fiecare an pe 22 martie celebram Ziua Mondiala a Apei. Anul acesta a fost declarat, de Organizatia Natiunilor Unite, ca Anul International al Cooperarii in domeniul Apei, iar Ziua Mondiala a Apei 2013 se desfasoara sub sloganul “Water, water everywhere, only if we share”.

Apa reprezinta o resursa regenerabila dar cu potential finit, ce trebuie protejata azi pentru a lasa sansa la viata si alimentatie adecvata generatiilor viitoare. Este evident pentru toata lumea ca protejarea resurselor de apa este o prioritate la nivel global, iar consolidarea cooperarii si dezvoltarea de parteneriate la nivel local, national si transfrontalier sunt extrem de importante pentru a aborda provocarile legate de rezervele de apa.
Printr-un efort comun, printr-o serie extinsa de activitati, putem contribui la cresterea gradului de constientizare cu privire la potentialul cooperarii in domeniul apei, putem imbunatati dialogul intre partile interesate si, nu in ultimul rand, putem promova solutii eficiente si chiar inovatoare. La nivel de guvern, ministerele pot coopera pentru introducerea constientizarii cu privire la managementul apei si in alte sectoare.

Cooperarea in acest domeniu vital presupune integrarea tuturor intereselor si perspectivelor relevante, stimularea inovarii, dezvoltarea infrastructurii, consolidarea increderii si luarea unor decizii acceptate si intelese de toti. De aceea, aceasta cooperare trebuie sa imbrace perspective multiple, sa cuprinda o varietate de discipline si sa se extinda la toate nivelurile: de la nivel local pana la nivel national, la nivel international, precum si in toate sectoarele socio-economice.

La Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind dezvoltarea durabila de la Rio de Janeiro in iunie 2012 (Rio +20), statele membre au recunoscut faptul ca „apa este nucleul dezvoltarii durabile, asa cum este strans legata de o serie de provocari-cheie la nivel mondial „.

Am convingerea ca evenimentele organizate in aceasta saptamana la nivelul celor 11 bazine hidrografice, precum si evenimentul central din 22 martie 2013, din Aula Academiei Stiinte Agricole si Silvice, reprezinta tot atatea oportunitati pentru specialisti, de a identifica domenii cheie de actiune si pentru a discuta despre provocari legate de gestionarea resurselor de apa, care vor avea nevoie atat de un sprijin politic mai puternic, cat si de o colaborare mai consistenta.

Imi exprim speranta ca acest mesaj va ajunge la toti cei implicati in managementul apei la nivel local si national si profit de aceasta ocazie pentru a-i incuraja sa identifice solutii cat mai bune pentru actiuni comune.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente