Mesterul popular Ana Grunzu si ale sale personaje de poveste… ecologice

Mesterul popular Ana Grunzu si ale sale personaje de poveste… ecologice

Isi ocupa timpul transformand personaje de poveste in obiecte din realitate. Este extrem de pasionata de indeletnicirea ei, pe care a deprins-o din copilarie, insa o practica abia de cativa ani. Mesterul popular Ana Grunzu creeaza din panusile de la porumb mici jucarii care starnesc atat admiratia copiilor, cat si a adultilor. Personajele din panusa, urcate pe bucati de lemn si prezentate in targurile din tara si strainatate isi incep povestea in anii copilariei artistei.

„M-am nascut aproape de Falticeni, la Horodniceni. Oamenii din locurile acelea, ale copilariei mele, erau foarte harnici si mereu in miscare. Mergeau la targuri si aveau costumatii specifice. Era o zona la poalele muntilor si fiind frig, oamenii erau mai tot timpul imbracati cu haine calduroase. Fiind copil, mi-am intiparit in minte imaginea unor sateni, pe care incerc sa-i surprind prin papusile pe care le fac“, isi aminteste mesterul, potrivit Adevarul de Iasi.

La 45 de ani, a inceput sa lucreze cu panusi de porumb (foile care infasoara stiuletele de porumb- n.r.) si diferite boabe. „In 2004 am inceput sa fac figurine din panusi de cativa centimetri. Cateva persoane m-au incurajat sa continui pentru ca si-au dat seama de frumusetea lor arhaica. In scurt timp, le-am perfectionat“, explica aceasta.

Ana Grunzu spune despre papusile sale cu fata lucrata din boabe de fasole ca reprezinta figura taranului roman. „Incerc sa arat si ocupatia lor. Pun papusilor furci, traiste, cosulete, coase sau maturoaie“, spune Ana Grunzu. Mesterul sustine ca aduna panusile de toamna, cand se recolteaza porumbul.

Dupa ce le trateaza dupa o reteta proprie, incepe sa le confectioneze. „Eu nu pot sa fac demonstratii la targuri pentru ca dureaza din momentul in care aduc panusile acasa pana ajung sa imbrac o papusa. Fac papusile din materiale naturale“, afirma Ana Grunzu.

Face ornamente din panusa si coji de nuca

Aceasta mai creaza si papusi pe linguri de lemn imbracate in costume populare. Totodata, Ana Grunzu face si globuri sub forma de papusi din panusi, dar si din coji de nuca. Mai mult, mesterul confectioneaza masti populare si martisoare.

Viata a adus-o in Iasi, unde s-a casatorit, iar o perioada a neglijat bogatiile care se ascundeau in sufletul sau. De sase ani, de cand s-a apucat de lucrat cu panusi, si-a prezentat creatiile la targuri din toata tara, dar si din Franta. Mesterul sustine ca lucreaza cu bucurie papusile, dar ii vine foarte greu din cauza miopiei de care sufera.

One thought on “Mesterul popular Ana Grunzu si ale sale personaje de poveste… ecologice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *