S-a descoperit ca microbii traiesc in atmosfera si pot avea efect asupra fenomenelor meteo

Fiecare grad Celsius în plus face s? creasc? frecven?a fulgerelor
S-a descoperit ca microbii traiesc in atmosfera si pot avea efect asupra fenomenelor meteo
S-a descoperit ca microbii traiesc in atmosfera si pot avea efect asupra fenomenelor meteo

In fiecare an, sute de milioane de tone de praf, apa si poluanti ajung in atmosfera unde sunt plimbati de curentii de aer. Acum, un nou studiu confirma ca unii microbi reusesc sa supravietuiasca calatoriei pana in atmosfera.

Ei umplu aerul situat intre 8 si 15 kilometri departare de Pamant, cu miliarde de bacterii si alte organisme. Mai mult, este posibil ca aceste organisme zburatoare sa reuseasca sa se si hraneasca in timpul calatoriei lor prin nori, formand un ecosistem activ deasupra Pamantului – relateaza descopera.ro.

Rezultatele sugereaza ca aceasta vasta comunitate de organisme „aflate la inaltime” se afla in continua schimbare. Unii dintre microbi par a fi vizitatori tranzitorii, in timp ce altii par a fi „rezidenti”.

Bacteriile au fost descoperite in probele prelevate in timpul experimentului NASA, Genesis and Rapid Intensification Processes, care examina modul de formare si dezvoltare a uraganelor.

Cercetatorii de la Georgia Tech au analizat probele folosind tehnici de secventiere genetica si au descoperit 17 tipuri de bacterii. In total, aproape 20 de procente dintre particulele mici din atmosfera superioara sunt alcatuite din celule bacteriene vii.
Specialistii sustin ca organismele din atmosfera par a fi identice cu cele de pe suprafata Pamantului, dar specifica faptul ca printre nori, bacteriile depasesc numeric ciupercile.

Unele dintre bacterii folosesc compusi de carbon care exista in atmosfera, lucru care, pe de-o parte, sugereaza ca ele ar putea fi capabile sa supravietuiasca pentru perioade lungi de timp. Pe de alta parte, aceasta caracteristica indica faptul ca bacteriile ar putea influenta vremea.
Norii sunt aglomerari de lichid sau de picaturi inghetate care se condenseaza asupra unui nucleu, de obicei compus din praf sau sare. Acum, in urma acestei constatari, specialistii spun ca nucleul ar putea fi creat si din bacterii, avand in vedere ca unele tipuri de bacterii promoveaza formarea de picaturi de gheata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *