Microhidrocentralele de pe raul Buzau, puse pe butuci de ONG-urile prietenoase cu mediul?

Microhidrocentralele de pe raul Buzau, puse pe butuci de ONG-urile prietenoase cu mediul?
Microhidrocentralele de pe raul Buzau, puse pe butuci de ONG-urile prietenoase cu mediul?

Printr-un protocol semnat recent de ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, de la 31 ianuarie va fi suspendata constructia de microhidrocentrale in ariile protejate. Totodata, urmeaza sa fie elaborata si o lege pentru desemnarea zonelor unde astfel de investitii nu pot fi realizate. Decizia are la baza reclamatiile primite de la mai multe ONG-uri.

Desi constructia de mici hidrocentrale ar putea crea locuri de munca si vor avea capacitatea de a alimenta cu energie electrica localitatile izolate, constructia acestora va fi limitata. Recent, ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a semnat un protocol cu organizatia World Wide Fund for Nature Romania prin care, de la 31 ianuarie va suspenda autorizarea constructiei de microhidrocentrale in ariile protejate. Decizia ar putea avea efecte si pe raul Buzau, unde proiectele cu privire la construirea de microhidrocentrale nu lipsesc. De altfel, in prezent, 47 de microhidrocentrale din bazinul hidrografic Buzau-Ialomita au autorizatii de gospodarirea apelor.

Totodata, pentru bazinul hidrografic Buzau-Ialomita au mai fost emise 14 avize de gospodarirea apelor. Cu toate acestea, de la sfarsitul acestei luni autorizarea constructiei de microhidrocentrale va fi suspendata, autoritatile do­rind sa fie prietenoase cu mediul. Totodata, pana la sfarsitul lunii februarie va fi format un grup de lucru alcatuit din specialisti din Departamentul pentru Ape, Pa­duri si Piscicultura, din Ad­- ministratia „Apele Ro­ma­ne” si din ONG-uri.

Grupul va avea misiunea de a stabli criteriile pentru deli­mitarea zonelor de excludere, avand in vedere ca pana acum, nu se cunosc exact raurile, res­pective zonele in care nu va mai fi permisa construirea de microhidrocentrale. Acest lucru se va face pana la data de 31 mai, termenul stabilit de Lucia Varga. „Vom delimita acele zone de excludere si vom face o cartografiere a cursurilor de apa astfel incat investitorii sa stie unde sunt zonele cu potential hidroenergetic unde ar putea dezvolta aceste investitii”, a spus Varga. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri a tinut sa precizeze, insa, ca prioritatea este reprezentata de conservarea ariilor protejate. „Vrem sa incurajam producerea de ener­gie din surse regenerabile, ma refer la hidroenergie, si pe de alta parte, sa mi­ni­mi­zam impactul acestor investitii asupra mediului”, a declarat Lucia Varga.

Una peste alta, investitiile nu vor fi blocate, insa ele se vor face numai in conformitate cu legislatia nationala si europeana.

De altfel, minis­trul a explicat: „rolul nostru ca autoritati este, in primul rand, unul de echilibru intre nevoia de investitii in hidroenergie si protectia si conservarea naturii, a raurilor in acest caz”. ●

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *