Miere ecologica la export

Aproximativ 1.500 de tone de miere ecologica din totalul de 2.800 de tone estimat la nivelul tarii va merge in acest an la export, in tari precum Germania, Franta si Ungaria, a declarat vineri consilierul superior pentru agricultura ecologica din cadrul MAPDR, Teodora Aldescu.
ALBINA„Pentru acest an am estimat o productie totala de miere ecologica de 2.800 de tone, in crestere fata de cele 2.650 de tone obtinute in anul precedent. De asemenea, jumatate din productia totala va fi exportata in tari din UE, dar si in Japonia.  Astfel, daca in 2008 au fost exportate 1.280 tone de miere ecologica, in acest an volumul estimat ajunge la 1.400 de tone”, a declarat vineri la deschiderea Targului National de Miere, Teodora Aldescu.

Potrivit acesteia, in acest an s-au inregistrat la Ministerul Agricuturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) 620 de apicultori, adica 15% din totalul de 4.200 de operatori existenti.

In ceea ce priveste numarul familiilor de albine din domeniul productiei de miere ecologica, acesta a ajuns in acest an la 68.500, fata de 37.260 in anul 2006.

Totodata, Teodora Aldescu a precizat ca vineri va avea loc o intalnire cu asociatiile producatoare din domeniu, pentru a se analiza lantul valoric al mierii de pe piata de export.

„In cadrul acestei intalniri vrem sa analizam pierderile de valoare inregistrate pe lantul mierii. Ne intereseaza sa vedem la ce pret ajunge mierea ecologica la comerciantul final din tara in care se exporta”, a spus consilierul superior pentru agricultura ecologica din cadrul MAPDR.

Potrivit datelor funizate in august Agentiei NewsIn de MAPDR, productia autohtona de miere a crescut in primul semestru din acest an cu 21%, pana la 15.003 tone, fata de cantitatea obtinuta in perioada similara a anului precedent, respectiv 12.383 tone. Pentru intreg anul 2009, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) estimeaza o productie de miere de 21.500 tone, in crestere cu 7,3% fata de anul 2008, cand aceasta s-a ridicat la 20.037 tone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *