Mii de romani, stresati de zgomotul din trafic

Timisoara, Bucuresti si Brasov sunt cele mai zgomotoase orase din Romania, potrivit unei statistici a Agentiei Europene de Mediu. Oamenii expusi la un nivel ridicat de poluare sonora devin stresati, nelinistiti si-si pierd capacitatea de concentrare.poluare fonica

Zgomotul, acest „virus al civilizatiei moderne”, este sursa de imbolnavire pentru populatia urbana. Poluarea sonora nu afecteaza neaparat brusc, dar in timp poate produce afectiuni grave ale organismului. Expunerea prelungita chiar si la un nivel mai scazut de poluare fonica duce la hipertensiune si la insomnii.

Agentia Europeana de Mediu a lansat cea mai ampla harta de zgomot ce arata locurile in care europenii sunt cei mai afectati de poluarea acustica excesiva. Harta „NOISE” (Noise Observation and Information Service for Europe) furnizeaza printr-un click numarul de persoane expuse la zgomotul generat de traficul rutier, aerian sau feroviar din Europa.

Potrivit hartii, jumatate din populatia europeana care traieste in zonele urbane cu peste 250.000 de locuitori indura niveluri de peste 55 de decibeli Lden (indicator al zgomotului pe timp de zi si noapte) din cauza traficului stradal. Zgomotul pe care il creeaza masinile pe strada afecteaza peste 41 de milioane de europeni.

Traficul rutier creeaza probleme

Potrivit datelor „NOISE”, cele mai zgomotoase orase din Romania sunt Timisoara, Bucuresti, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati si Iasi. Peste 23.000 de timisoreni sunt expusi zilnic la un nivel de zgomot de peste 75 de decibeli.

Potrivit Primariei Municipiului Timisoara, „sursa principala de zgomot este reprezentata de traficul rutier, astfel incat cetatenii care locuiesc pe arterele tranzitate de masinile de mare tonaj, dar si cei care locuiesc in apropierea marilor intersectii sunt cei mai afectati”.

Din acest punct de vedere, Capitala se afla pe cel de-al doilea loc, cu aproape 18.000 de locuitori care au de suferit de pe urma poluarii sonore ce provine de la masinile de pe strada. Pe locul al treilea este Brasovul, cu aproximativ 9.000 de locuitori asurziti de motoarele autovehiculelor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *