Mineritul in Grecia. Cazul Skouries: de la intimidare la teroare

Problema respectarii drepturilor omului din nord-estul Halkidiki continua sa se agraveze dupa incendiul ce a avut loc pe terenul companiei miniere Hellas Gold din Skouries, in 17 februarie 2013. S-au inregistrat zeci de retineri in arest in randul localnicilor, toate acestea fara niciun rezultat si, mai important, fara sa existe vreo acuzatie  impotriva lor.

Cel mai recent – si socant – caz de retinere in arest este acela al unei tinere de 15 ani care invata la liceul din Ierissos si care astazi a fost adusa convocata la sediul politiei locale din Polygyros pentru a fi supusa unui interogatoriu. Intreaga comunitate din Ierissos a fost revoltata, clopotele bisericii au batut necontenit, iar  elevii, insotiti de familie acestora, s-au prezentat in fata sectiei locale de politie in semn de protest. Demersul politiei a fost criticat de Comitetul de Coordonare al Asociatiilor din Stagira-Akanthos, precum si de avocatii din oras, care au denuntat faptul ca “martorii” sau “acuzatii” adusi la sediu nu au avut dreptul la asistenta juridica pe parcursul interogatoriului si ca politia ii obliga sa ofere mostre de ADN, ceea ce este ilegal intrucat nu exista acuzatii impotriva lor.

In total, 13 tineri din Ierissos au fost convocati astazi la sediul politiei din Ierissos, dintre care 2 nu au implinit varsta de 18 ani. Un amanunt semnificativ in cazul tinerei de 15 ani este ca aceasta nu a primit citatia acasa, ci la scoala.

Mineritul in Grecia. Cazul Skouries: de la intimidare la teroare
Mineritul in Grecia. Cazul Skouries: de la intimidare la teroare

La momentul scrierii articolului (18:00 EET) cei 13 tineri retinuti sunt interogati in Polygyros, in timp ce politia nu permite avocatilor accesul inauntru. Aproximativ 200 de protestatari s-au adunat la sediul politiei, iar altii continua sa soseasca. Activistii prezenti in fata sediului politiei afirma ca un numar mare de  politisti a fost mobilizat. Dupa eliberare, persoanele retinute in arest au spus ca nu le-au fost prelevate mostre de ADN.

Update 18:30 EET: Ca urmare a plangerilor depuse de avocati, tanara de 15 ani a fost eliberata, aceasta va primi maine o „invitatie” speciala la politie, care ii va fi transmisa in scris si care va specifica faptul ca va trebui sa vina insotita de parinti si de un avocat. Si cel de-al doilea minor a fost eliberat. Cu toate acestea, potrivit celor prezenti la fata locului, tocmai au fost aduse la sediul politiei alte trei persoane.

Acesta nu reprezinta primul caz de retinere in arest a unui elev din Ierissos. Alt tanar, in varsta de 18 ani, a fost arestat in 27 februarie si a fost eliberat fara ca pe numele lui sa se depuna vreo plangere. Acesta i-a marturisit jurnalistei Dina Daskalopoulou ca politia l-a obligat sa ofere mostre de ADN, in caz contrar amenintandu-l ca nu il vor elibera si ca, la nevoie, ii vor aplica un tratament mai dur. Dupa care l-au obligat sa semneze un document potrivit caruia mostrele ADN i-au fost prelevate cu permisiunea lui.

O retrospectiva succinta a celor mai importante cazuri de retineri in arest si arestari (mai multe informatii aici si aici)

–        17 februarie: au fost retinute in arest peste 30 de persoane, in mare parte localnici din Ierissos si Megali Panagia. Acestea au fost eliberate in cateva ore, fara ca vreo acuzatie impotriva lor.

–        18 februarie: arestarea si procesul lui Lazaros Toskas, un localnic din Megali Panagia si un membru de marca al filialei locale a SYRIZA, ca urmare a acuzatiilor unui angajat al companiei private de paza, potrivit caruia acesta a fost instigatorul moral al incendiului. Paznicii nu au avut dovezi clare, iar Toskas a fost eliberat. Acesta a intentat o contraacuzatie pentru defaimare. Mandatele de arestare eliberate pe numele celorlalti doi activisti pe acelasi temei nu au fost  executate niciodata, insa nici anulate.

–        20 februarie: „rapirea” a doi localnici din Ierissos de catre politie. Cei doi barbati au fost adusi la sediul politiei din Polygros si tinuti in detentie incommunicado timp de 5 ore, fara nicio acuzatie la adresa lor. In fata rudelor, prietenilor si a avocatilor, politia a infirmat faptul ca detine informatii cu privire la locul unde se afla acestia, pana cand mama unuia si-a zarit fiul prin geamul de la subsol. Ambii au fost eliberati fara vreo acuzatie  impotriva lor si au dat in judecata politia.

–        23 februarie: retinerea in arest pentru 14 ore a unei femei din Ouranoupoli. Aceasta a fost adusa la sediul politiei din Polygros, capitala regiunii, dimineata, in jurul orei 6, si a fost eliberata abia seara, dupa ora 8. Sotul ei a fost retinut in aceeasi zi, precum si un prieten care s-a alaturat grupului de protestatari din fata sediului politiei din Polygros si care a fost constrans sa intre  in cladirea politiei. Mai tarziu, politia a perchezitionat casa femeii in prezenta unui procuror care nu a putut sa emita un mandat un mandat de arestare. Toti trei au fost eliberati fara vreo acuzatie impotriva lor.

–        26 februarie: folosind forta (fizica) politia a luat mostre de ADN de la un barbat pe care il interogau la sediul politiei din Polygros

–        27 februarie: retinerea in arest a unui licean de 19 ani din Ierissos. Scoala se inchide in semn de protest. Elevul a fost eliberat fara vreo acuzatie impotriva lui.

–        28 februarie: 4 elevi din Ierissos au fost retinuti in arest in Salonic de fortele Securitatii Nationale. Doua fete au fost eliberate la scurt timp, insa doi baieti au ramas in arest timp de cateva ore. Tatal unuia dintre baieti a denuntat acte de abuzuri si torturi la care fiul sau a fost supus pe perioada detentiei. In cele din urma, baietii au fost eliberati fara vreo acuzatie impotriva lor.

–        1-2 martie: localnicii au raportat un numar de 24 de persoane retinute in arest in Ierissos si Nea Roda. Toate persoanele au fost eliberate fara vreo acuzatie impotriva lor.

Intre timp a avut loc o demonstratie a partizanilor proiectului minier, in mare parte angajati ai Hellas Gold si ai companiei-mama, AKTOR. Demonstratia a avut loc sambata, 2 martie, in localitatea Megali Panagia. Adonis Georgiadis, membru al Parlamentului din partea partidului Noua Democratie si care a luat cuvantul la aceasta intrunire, a avansat o cifra fabuloasa de 6000 de participanti. Faptul ca aceasta demonstratie a fost atent orchestrata poate fi remarcat cu usurinta in transmisiile de la fata locului gazduite de siteul seleo.gr. , in care un vorbitor poate fi auzit in timp ce le cerea participantilor sa umple spatiile goale din multime pentru a da impresia ca sunt mai numerosi. Localnicii din zona, pana in satul Stavros, din afara regiunii miniere, au afirmat faptul ca au primit telefoane de la compania miniera si de la sindicatele miniere pentru a-i indemna sa participe la manifestatie in timpul saptamanii. Ceea ce e amuzant este ca, dorind sa ofere imagini de la demonstratia pro-minerit, cel putin doua site-uri nou infiintate au folosit imagini de la protestul anti-minerit ce a avut loc duminica, 24 februarie, la Megali Panagia.

Un alt protest anti-minerit va avea loc in data de 4 martie, in Alexandroupolis, Tracia, o alta regiune din nordul Greciei amenintata de minerit. O demonstratie comuna a miscarilor anti-mineri din Halkidiki, Kilkis si Tracia va avea loc in Salonic, in 9 martie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente