Minidelta pentru turistii grabiti

0
626
Peisajele din Delta Dunarii vor fi reproduse in municipiul Tulcea
Peisajele din Delta Dunarii vor fi reproduse in municipiul Tulcea

Uniunea Europeana a alocat 17 milioane de euro din fondurile structurale destinate protectiei mediului pentru investitia din municipiul Tulcea.

Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, a declarat ca in toamna acestui an va incepe reconstructia ecologica a zonei lacustre Zagan. „Astfel va fi refacut habitatul natural al fostului lac din apropierea dealului monumentului conform unui proiect de 17 milioane de euro. Investitia este finantata de Uniunea Europeana din fonduri structurale pentru protejarea mediului. In parteneriat cu Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii am initiat acest proiect, care vizeaza reconstructia ecologica a unei zone umede de aproape 200 hectare ce urmeaza sa fie utilizata pentru activitati turistice”, a declarat acesta.
Zona agricola abandonata

Balta Zagan din vecinatatea municipiului Tulcea se afla intr-o zona agricola care a fost abandonata in cea mai mare parte de cei care au concesionat terenul de la Agentia Domeniilor Statului. Agricultorii de aici spun ca activitatea lor nu mai este rentabila din cauza deteriorarii sistemului de irigatii si de desecare. Lacul si terenul din preajma terenurilor agricole, care se intind pe aproape 200 ha, se afla in patrimoniul Consiliului Local al Municipiului Tulcea, care si-a propus sa il puna in valoare.

Razboi cu fermierii

Pentru demararea acestei investitii, Primaria Municipiului Tulcea a declansat un veritabil razboi cu cei 50 de tulceni care construisera case si ferme agricole in respectiva zona. Primarul Hogea spune ca i-au trebuit doua luni sa-i evacueze pe cei care ocupasera ilegal malurile lacului. „Pentru a evita ocuparea terenului din zona Zagan, dupa refacerea lacului vom gasi o intrebuintare turistica minideltei reconstruite ecologic. Exista un proiect mai vechi al Muzeului Delta Dunarii pe care ne propunem sa-l materializam tot cu fonduri europene atrase impreuna cu Consiliul Judetean Tulcea”, a declarat primarul Tulcei.

Sat din Delta, mutat langa oras

Noul proiect invocat de primar in care vor fi implicati si investitori din turism, presupune construirea unui mini-sat pescaresc la marginea municipiului Tulcea. Muzeografii tulceni vor aduce din Delta, pe malul lacului Zagan reconstruit ecologic, case pescaresti, vor construi o cherhana, iar in balta respectiva, turistii, ghidati de proprietarii pensiunilor inedite, vor pescui din lotcile traditionale, folosind scule specifice Deltei Dunarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.