Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificarile aduse legislatiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plangere a investitorilor, au declarat reprezentantii departamentului.
‘In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata’, spun reprezentantii Departamentului pentru Energie.
Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.
Reprezentantii Departamentul pentru Energie au adaugat ca nu s-a inregistrat pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.
Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care ar putea costa compania pana la 66 milioane euro pe an, potrivit Reuters. ‘Aceasta masura contravine principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, in special celui referitoare la libera miscare a capitalului’, sustine CEZ.
La randul sau, Comisia Europeana sustine ca urmareste situatia din Romania si investigheaza plangeri similare venite din partea altor companii implicate in sectorul energiilor regenerabile din Romania.
‘Mai multe reclamatii din partea actualilor sau viitorilor beneficiari sunt investigate de asemenea’, a declarat purtatoarea de cuvant Marlene Holzner, intr-un comunicat. ‘Comisia isi va prezenta opiniile cu privire la schemele de sprijin pentru energiile regenerabile precum si cu privire la interventiile guvernamentale in sectorul energetic pe larg, in toamna’, a adaugat Holzner.