Ministerul Mediului a semnat contracte de 1,5 miliarde de euro, in 2011

Ministerul Mediului a semnat contracte de 1,5 miliarde de euro, in 2011

Ministerul Mediului si Padurilor a semnat, in 2011, contracte in valoare de 1,5 miliarde de euro, dar sunt in continuare probleme cu absobtia fondurilor europene, a declarat astazi ministrul de resort, citat de Agerpres.

‘In acest an, au fost semnate contracte de 1,5 miliarde de euro, iar, in total, suma ajunge la peste 5 miliarde de euro. Deci, din acest punct de vedere stam bine. In momentul de fata, practic, vom termina semnarea contractelor, dar la implementare nu stam pe roze. Avem o absorbtie destul de mica, desi ministerul Mediului sta mai bine decat alte ministere’, a afirmat mnistrul Laszlo Borbely.

Oficialul a adaugat ca problema serioasa ramane la absorbtia fondurilor europene, chiar daca anul trecut legislatia a fost modificata pentru a inlesni acest lucru.

La jumatatea lunii aprilie, Consiliul Fiscal mentiona, in cel mai recent raport, ca Romania avea, la finele anului 2010, o rata de absorbtie a fondurilor europene de 8,6% din bugetul total alocat, mult sub media de 17% a tarilor din regiune.

Din aceasta cauza, Romania se confrunta cu provocari serioase si riscul de a pierde bani europeni, explica sursa.

Prin cele 47 milioane euro cheltuite pana la sfarsitul anului 2010 (circa 1% din alocarea totala pe 2007-2013), Programul Operational Sectorial (POS) Transport este cel mai putin performant program operational, releva Raportul Consiliului Fiscal.

La polul opus, Programul Operational Regional (POR) si Pogramul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) sunt in continuare programele cele mai performante in absorbtia de fonduri structurale in Romania, cu plati de 555 milioane euro, respectiv 464 milioane euro, echivalent in grad de absorbtie de 14,9% si 13,4%, potrivit Agerpres.

Fondurile Uniunii Europene raportate la numarul de locuitori absorbite de Romania sunt, de asemenea, cele mai mici din UE: 79 euro/cap locuitor fata de 700 euro in Estonia sau 93 euro in Bulgaria.

Romania dispune, prin POS Mediu, de circa doua miliarde de euro pentru a implementa, pana in 2015, in toate judetele tarii, un sistem integrat pentru gestionarea deseurilor si atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deseurile generate, in conditiile in care, la ora actuala, sunt valorificate doar 1%.

Totodata, la capitolul PET-uri, Romania recicleaza deja 40% din deseuri datorita obligatiei de a recicla impuse producatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *