Comuna Maguri Racatau si Universitatea Harvard, cei mai mari proprietari de paduri din tara

Ministerul Mediului a accesat un miliard de euro pe POS Mediu în 2013
Comuna Maguri Racatau si Universitatea Harvard, cei mai mari proprietari de paduri din tara

Comuna Maguri Racatau din judetul Cluj este a treia cea mai mare proprietara de paduri din Romania, potrivit datelor eliberate de Ministerul Mediului, arata zf.ro.

Pe primul loc in acest top, se situeaza, surprinzator, Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, iar al doilea loc il ocupa comuna Telciu din judetul Bistrita Nasaud. Se pare ca Fondul de investitii Phemus Corporation, inregistrat la aceeasi adresa cu Harvard Management Company, entitate a universitatii americane Harvard, este actionarul majoritar al celui mai mare proprietar de paduri din Romania, respectiv firma Scolopax SRL.

Scolopax apare pe primul loc in topul celor mai mari proprietari de paduri din Romania la data de 1 aprilie 2010 in afara statului, potrivit zf.ro. Padurile statului sint administrate de Romsilva. Sven Rutgersson, director executiv al Scolopax, a confirmat ca in spatele Phemus Corporation se afla un fond al Universitatii Harvard fara a preciza numele acestuia. „Detinem aproximativ 35.000 de hectare de paduri si 2.000 de hectare de teren agricol”, a mai spus Rutgersson, citat de zf.ro. El a mai precizat ca achizitiile au inceput in anul 2005 si ar putea continua „in functie de dezvoltarea Romaniei”

Pretul mediu al unui hectar de padure este de 3.000 de euro. Fondul forestier al Romaniei este de 6,5 milioane de hectare, din care proprietatea publica a statului este de 3,3 mil. hectare administrata de Romsilva. Romsilva mai administreaza si peste 1 mil. hectare proprietate privata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *