Sterling ameninta cu arbitrajul international si cere prelungirea acordului petrolier

0
319
Sterling ameninta cu arbitrajul international si cere prelungirea acordului petrolier
Sterling ameninta cu arbitrajul international si cere prelungirea acordului petrolier

Compania canadiana Sterling Resources sustine ca, din motive „de natura politica”, indepedente de vointa sa, nu poate derula operatiuni petroliere in perimetrele concesionate in Marea Neagra si considera ca autoritatile romane nu sunt in masura sau nu doresc sa ii elibereze autorizatiile necesare.
„Sterling a transmis Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) o notificare, precizand ca lipsa totala de claritate cu privire la procedura aplicabila si competenta in materie de eliberare a autorizatiilor de construire reprezinta un eveniment de forta majora, conform acordului de concesiune”, se arata intr-un comunicat al companiei canadiene.
Compania canadiana sustine ca, potrivit prevederilor acordului de concesiune, ANRM trebuie ca in termen de 15 zile de la notificare fie sa prelungeasca durata acordului petrolier, fie sa respinga solicitarea prin care a fost invocata forta majora.
Potrivit Sterling, daca ANRM respinge invocarea situatiei de forta majora, aceasta situatie „ar plasa cele doua parti intr-o procedura de solutionare a disputei intervenite, care ar putea in cele din urma sa fie rezolvata pe calea arbitrajului international”.
Mihai Gherman, fost director general adjunct in cadrul ANRM, a declarat, citat de Hotnews, ca faptul ca nu a obtinut avize de constructie nu reprezinta un caz de forta de majora. In ceea ce priveste solicitarea prelungirii acordului, Gherman spune ca ar fi vorba de doi ani.
Cabinetul Tariceanu a concesionat, la sfarsitul mandatului, prin mai multe hotarari de guvern, 17 perimetre de extractie de gaze.
Curtea de Conturi a constatat abateri in valoare de circa 38 mil. dolari in cazul acordului cu Sterling Resources.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.