Ministerul Mediului din Moldova va prezenta astazi strategia de gestionare a deseurilor

Korodi: Transferurile internationale de deseuri ar putea fi urmarite online intr-o retea regionala
Ministerul Mediului din Moldova va prezenta astazi strategia de gestionare a deseurilor
Ministerul Mediului din Moldova va prezenta astazi strategia de gestionare a deseurilor

Aproape 2,5 miliarde de tone de gunoi au fost produse in Moldova in 2012. Dintre ele, mai putin de 20 la suta au ajuns reciclate. Sunt datele Ministerului Mediului. Institutia va prezenta astazi o strategie de gestionare a deseurilor in Moldova. Autoritatile isi propun sa creeze, pana in 2027, un sistem european de colectare si prelucrare a gunoiului si sa reduca numarul rampelor de depozitare a deseurilor.

Datele statistice arata ca, din 2006 si pana in 2012, a scazut considerabil cantitatea deseurilor reciclate: de la 854 de mii de tone, pana la 472 de mii. Cel mai mult gunoi este produs in raioanele Basarabeasca, Falesti, Hancesti, dar si in Capitala.

Rata de generare zilnica a deseurilor pentru o persoana variaza de la 0,25 kilograme pentru orasele Nisporeni si Cimislia, pana la 0,8 kilograme pentru Balti si 1,3 kilograme in Chisinau. Potrivit documentului propus de minister, Moldova va fi divizata in 8 regiuni de gestionare a gunoiului.

De asemenea, vor fi construite depozite regionale pentru deseuri menajere solide si statii de transfer. Ministerul Mediului isi propune sa dezvolte sisteme de colectare a deseurilor specifice, precum ambalaje, cauciucuri sau baterii, iar responsabili pentru acest proces ar urma sa devina producatorii. Strategia mai presupune si colectarea selectiva a deseurilor, atat in sectorul casnic, cat si in cel de productie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *