Kargazstanul cere despagubiri de la o companie miniera canadiana extractoare de aur, care a poluat mediul

0
672
Kargazstan centra gold
Kargazstanul cere 300 milioane de dolari de la o companie miniera canadiana extractoare de aur, care ar fi poluat mediul
Kargazstanul cere 300 milioane de dolari de la o companie miniera canadiana extractoare de aur, care ar fi poluat mediul

Autoritatea de protectia a mediului din Kargazstan a dat in judecata compania canadiana Centerra Gold, operatoarea minei Kumtor, cerand despagubiri de 300 milioane dolari. Centerra Gold este acuzata ca ar fi poluat mediul inconjurator, in urma operatiunilor sale de extractie a aurului, informeaza Ria Novosti.

Purtatorul de cuvant al autoritatii din Kargazstan a declarat sambata ca a inaintat un proces in capitala Bishkek, cerand companiei despagubiri pentru „poluarea mediului inconjurator”.

Potrivit agentiei, poluarea mediului din Kargazstan de catre compania canadiana Centerra Gold s-ar fi produs intre 1996 si 2011.

Oficialii din Kargazstan spun ca au fost nevoiti sa apeleze la caile legale, dupa ce firma canadiana a ignorat solicitarile anterioare privind o serie de compensatii voluntare.

Autoritatile sustin ca subsidiara companiei canadiene, Kumtor Operating Company, nu a platit o taxa fixa guvernamentala, in urma poluarii mediului inconjurator, ca urmare a procesului de extractie a aurului.

Mina Kumtor, care gazduieste depozite de cel putin 700 tone de aur, a fost in ultimul an un „mar al discordiei” intre compania listata la bursa din Toronto, Centerra Gold si Kargazstan, care vrea sa isi majoreze participatia de 33% in proiectul minier respectiv.

Canadienii erau pe punctul de a incheia un joint venture cu guvernul din Kargazstan, pentru a opera impreuna mina de aur.

Solicitarea a fost respinsa insa de parlament, statul dorind sa detina nu mai putin de 67% din acest joint venture minier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.