Ministerul mediului numara poluatorii de pe Valea Vaserului

Crase incalcari ale normelor de mediu au fost semnalate recent in zona Viseului. Renumitul perimetru turistic Valea Vaserului e din nou sufocat de deseuri. Conform unor sesizari ajunse chiar si pe masa guvernantilor, la inceputul acestei luni, pe malurile raului se inaltau munti de crengi rupte si trunchiuri de copac abandonate de firmele care exploateaza lemn.

Reclamatii in ce priveste poluarea de pe Vaser au facut chiar si reprezentantii Primariei din Viseu de Sus. Ei s-au speriat ca imensele gramezi de lemne vor crea blocaje de-a lungul raului si vor provoca inundatii.

„E dezastru!”

Primarul Vasile Ciolpan sustine ca problema nu e de azi – de ieri: „Am fost de mai multe ori pe Vaser, pentru ca avem proiectul cu parcul turistic din zona Novat. Pe malul apei sunt cantitati imense de lemne abandonate. E dezastru! Am facut sesizarea asta pentru ca distrug zona in care noi vrem sa dezvoltam turismul”.

Edilul spune ca vinovati sunt atat privatii, adica membrii composesoratului local, cat si padurarii care ar trebui sa lupte pentru oprirea defrisarilor.

Deseurile se muta peste noapte

Un prim rezultat al reclamatiei venite de la Primaria Viseu a fost un control din partea Garzii de Mediu Maramures. Recent, un angajat al institutiei s-a deplasat in zona si a amendat trei asociatii familiale care depozitau ilegal materiale lemnoase pe malul raului Vaser. Sanctiunile contraventionale sunt de 2.000 de lei pentru fiecare dintre firme, la care se adauga obligatia de a elimina deseurile.

Vasile Ciolpan spune ca partea cu mutatul deseurilor le reuseste cel mai bine celor care taie padurea de pe Valea Vaserului. „Deja inainte de control, parte din gramezi au fost duse in alta parte. Le vom descoperi probabil alta data, pentru ca dispar si reapar peste noapte”, a conchis primarul.

Bucurestiul vrea raspunsuri

Din cauza sesizarilor multiple, aparute si din partea cetatenilor, reprezentantii Ministerului Mediului au cerut un control aspru pe Valea Vaserului. Verificarile se vor derula intre 25 si 29 februarie, iar din comisie va face parte atat un specialist din Bucuresti, cat si oficiali ai Garzii Nationale de Mediu, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Serviciului de Gospodarire a Apelor. „Controlul va viza salubrizarea in zona podurilor, iar ariile care vor intra in vizor sunt Vaserul, Viseul, Cisla si Ronisoara. Vom vedea care e situatia si vom aplica sanctiuni”, a explicat sefa Garzii de Mediu Maramures, Claudia Simion.

Sursa: Estrada Maramureseana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *