Minunea naturala din Larga Jijia, supranumita Delta Moldovei, locul unde poposesc anual peste 200 de specii de pasari exotice in drumul spre tarile calde

Minunea naturala din Larga Jijia, supranumita Delta Moldovei, locul unde poposesc anual peste 200 de specii de pasari exotice in drumul spre tarile calde
Minunea naturala din Larga Jijia, supranumita Delta Moldovei, locul unde poposesc anual peste 200 de specii de pasari exotice in drumul spre tarile calde

La doar cativa kilometri de Iasi se gaseste o rezervatie naturala unica in Romania. Vizitatorul este intampinat de un decor suprinzator, de inspiratie dobrogeana, cu intinderi de apa, stuf, pasari superbe, mult peste si aer curat.

Larga Jijia este un complex de lacuri intins pe o suprafata de aproximativ 1.250 de hectare, situat la o distanta de 24 de kilometri de municipiul Iasi, pe raza comunei Movileni. Cum s-a „descurcat“ natura sa creeze aici un adevarat paradis acvatic si faunistic este un continuu prilej de incantare pentru oamenii de stiinta.

Pana in 1977, zona nu insemna decat o imensa intindere de apa, presarata cu stuf si papuris. Din acel an, s-a lucrat pentru amenajarea in zona lacurilor a unei ferme piscicole. Vreme de patru ani, excavatoarele au mutat 1,8 milioane de metri cubi de pamant, iar constructorii au ridicat 34 de kilometri de diguri. Tot ce mai lipsea erau vietatile care sa animeze minidelta, in afara pestelui cu care lacul a fost populat masiv. Iar pasarile au inceput sa vina, atrase de peste. Nu putine, ci cu miile. Si-au facut colonii in Larga Jijia lebedele, egretele, cormoranii, buhaii de balta, berzele albe si negre, tiganusii, califarii, acvilele, serparii, sorecarii, soimii, prepelitele, cocorii, nagatii, fugacii, pescarusii, huhurezii, pitulicii sau sticletii. In plus, in minidelta din Larga Jijia traieste singura colonie de lopatari din tara, in afara celei din Delta Dunarii.

Tot aici se gaseste una dintre cele mai mari colonii de starci din Romania si o specie clocitoare extrem de rara in tara, gusa vanata. In iazurile din Larga Jijia poposeste si o colonie de sitari de mal, o specie existenta doar in Campia de Vest. La inceputul anilor 2000, cercetatori si studenti ai Facultatii de Biologie de la Universitatea „Al. I. Cuza“ au facut un studiu in Larga Jijia si au catalogat 197 de specii de pasari, dar au facut mentiunea ca „sunt mai multe, cu siguranta“. Practic, in paradisul natural de langa Iasi traiesc mai mult de 50% din speciile de pasari catalogate in Romania. S-a mai ajuns la concluzia ca este una dintre cele mai propice zone din tara pentru inmultirea pestilor si a pasarilor.

Mandria ingrijitorilor lacului sunt, insa, lebedele. Cine are curiozitatea sa faca o plimbare cu barca pe luciul celor 50 de helesteie din lunca inundabila a raului Jijia poate asista la un spectacol tulburator: momentul in care sutele de lebede decoleaza de pe lac in sir indian. In fiecare an, peste 300 de lebede albe poposesc peste vara in Larga Jijia. Isi fac cuiburile, clocesc ouale si apoi isi invata puii sa supravietuiasca in salbaticie, pentru ca inainte de primul viscol sa-si ia zborul spre tinuturi mai calde.

Ca sa patrunzi in inima rezervatiei, ai nevoie de o barca, dar si de un om care sa cunoasca toate secretele zonei. Dan Prisaciuc (50 de ani) s-a nascut si copilarit pe malul baltii, cum ii place sa spuna. „Bunicul era un pescar inrait, pe raul Jijia, si ma lua si pe mine cu el. Practic, am copilarit pe malul apei“, povesteste barcagiul.  FOTO Rezervatia Larga Jijia Urcam intr-o barca cu motor si pornim cu viteza redusa spre mijlocul apei. Dupa cateva minute, ne apropiem de o cortina imensa din stuf. Imediat ce ajungem in marginea ei, o „escadrila“ de inaripate se dezlantuie pe deasupra noastra. „Uitati un starc cenusiu in stanga, iar mai la dreapta sunt ratele si albatrosii!”, striga localnicul aratand spre pasarile care tasneau speriate din stuf, ca niste alice din pusca vanatorului. „Gasca apare prima, in primavara, si tot ea este prima care pleaca la sosirea anotimpului friguros. Vin apoi rata tipatoare si cea mare, scufundacul, cormoranul“, explica Dan Prisaciuc. Desfasurarea de forte din rezervatie se inteteste pe masura ce inaintam pe canalele labirintului din vegetatia abundenta. Din loc in loc, prin stuf se zaresc cuiburile pasarilor.

Multe dintre ele adapostesc deja pui golasi, ura­­­ciosi, care tipa ca din gura de sarpe dupa parinti, in timp ce in altele sunt doar cateva oua. Barcagiul opreste la fiecare dintre ele, cu entuziasmul unui copil. La un moment dat, la cativa metri de botul ambarcatiunii, un pui de albatros acoperit doar de un puf galbui tasneste dintre betele de stuf, inotand cu disperare spre mijlocul helesteului. Un tipat disperat al micutului a fost suficient pentru a starni mania unui parinte inaripat impotriva oaspetilor nepoftiti. Ca un kamikaze, albatrosul adult se repede asupra noastra, intr-un picaj spectaculos, facandu-ne sa-i simtim bataia aripilor. In tot acest timp, pasarea, disperata sa-si salveze puiul, arunca asupra barcii salve de excremente, ca niste bombe biologice.

Larga Jijia este, insa, si un paradis al pescarilor. Pasionatii de acest raporteaza capturi gigantice care depasesc 20 de kilograme. Iata mai jos un exemplu:   Partida de pescuit este taxata cu 60 de lei, maxim 5 kilograme de peste prins, in timpul zilei, si cu 100 de lei pentru sederea timp de 24 de ore. Cu toate acestea, administratorii lacului, reprezentantii societatii private „Pescaris“, au o mare neimplinire.

De mai multi ani, incearca sa acceseze un proiect cu fonduri europene pentru promovarea turistica a zonei si constructia unei pensiuni. Demersurile lor s-au impotmolit in hatisul administrativ. Din acest motiv, cine doreste sa campeze in Larga Jijia o poate face la cort sau la pensiunile situate la marginea Iasiului, la iesirea spre vama Sculeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *