Miscari verzi in IT

Managerii IT se arata disponibili sa cumpere produse mai scumpe, dar eficiente energetic. Totusi, companiile nu se grabesc in directia eco.

De ceva timp, politicile „verzi” ii bantuie si pe jucatorii din industria IT. Au inceput sa dezvolte produse cu consum scazut de energie, sa initieze campanii de reciclare sau sa foloseasca materiale reciclabile in diverse componente. Iar daca preturile noilor produse „mai prietenoase” cu mediul sunt peste media pietei, avantajele financiare se regasesc in facturile la curent electric. „Pentru fiecare dolar cheltuit pe hardware de computer, 50 de centi vor fi cheltuiti pe electricitate”, spunea anul trecut la o conferinta internationala presedintele Fujitsu-Siemens, Bernd Bischoff. De curand, Lenovo si AMD au efectuat un studiu printre mai multi manageri IT din diverse tari europene. 60% dintre subiecti nu folosesc computere „eficiente energetic”. In Franta si Marea Britanie procentul era peste medie, 66%, respectiv 65%. Germania, in schimb, s-a dovedit cea mai eco, fiind sub media sondajului: 50%. Iar alaturi de aceste rezultate concrete trebuie puse si frumoasele intentii ale managerilor: patru din cinci persoane intervievate s-au aratat dispuse sa plateasca mai mult pentru produse „eficiente energetic”. Deocamdata, intre intentie si fapta ramane un pret pe care companiile il au de acoperit.

PRODUSE SI UTILIZATORI. De la servere la periferice, companiile producatoare scot pe piata produse cu consum scazut de energie, multe dintre ele ajungand si in Romania. Noutatile din domeniu fac parte din programul „Green Ethernet”, initiat de D-link. Practic, este vorba de switch-uri care detecteaza momentul in care computerul este oprit si reactioneaza prin intrarea in stand-by, economisind astfel pana la 44% din energia utilizata de fiecare echipament. Totusi, ca si in alte domenii, politica „verde” vizeaza deopotriva producatori si consumatori. Sta in puterea noastra sa stingem un mo-nitor cand plecam de la birou sau de acasa sau sa oprim computerul, chiar daca asta poate presupune renuntarea la beneficiile P2P.

Costuri

Conform unui raport al Agentiei SUA pentru Protectia Mediului (EPA), industria de IT a consumat aproximativ 61 miliarde kilowati-ora de electricitate in 2006, ceea ce inseamna 1,5% din electricitatea totala consumata in Statele Unite, in timp ce factura pentru energie este de aproximativ 4,5 miliarde de dolari. Spre comparatie, productia de energie electrica a Romaniei a fost de aproximativ 62 miliarde kilowati-ora in 2006.

Serverele si centrele de date ale Guvernului Federal al SUA acopera aproximativ 10% din consumul total. Raportul a estimat ca energia consumata de IT s-ar putea dubla pana in 2011. Agentiile guvernamentale din intreaga lume au implementat diverse standarde si norme, pentru a incuraja computing-ul pe principii ecologice. Energy Star, RoHS, WEEE si EPEAT sunt doar cateva dintre initiative.

In ultimii cinci ani s-a dublat consumul de energie, scumpindu-se de 10 ori de la sfaraitul anilor „90.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *