Miza retrocedarilor ilegale de paduri. Exportul de cherestea, o afacere in crestere

Miza retroced?rilor ilegale de p?duri. Exportul de cherestea, o afacere în cre?tere
Miza retrocedarilor ilegale de paduri. Exportul de cherestea, o afacere in crestere
Miza retrocedarilor ilegale de paduri. Exportul de cherestea, o afacere in crestere

Scandalul retrocedarilor ilegale de paduri a adus in discutie problema defrisarilor ilegale, care ajung in cherestea vanduta in afara. In 2013, Romania a exportat de zece ori mai multa cherestea decat imediat dupa Revolutie.

Un nou mandat de arestare a fost emis, saptamana trecuta, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, pe numele deputatului Ioan Adam. In acest dosar au fost deja arestati preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc impreuna cu fiul sau, Andrei, si Paltin Sturdza.

Afacerile cu lemn au atras, dupa 1990, tot mai multi afaceristi. Cresterea exporturilor de cherestea in ultimele decenii confirma acest lucru. Din anul 1990 si pana in 2013, exporturile de cherestea ale Romaniei au crescut de zece ori, de la 71,83 milioane euro, la 721,3 milioane euro. Cu mici exceptii, tendinta de crestere a exporturilor de lemn brut taiat din padurile tarii noastre s-a mentinut an de an in toata aceasta perioada. In perioada 2008-2013, exporturile de cherestea ale Romaniei aproape ca s-au dublat, marcand un avans de 80%, arata datele Institutului National de Statistica (INS), analizate de EVZ.

Astfel, cifrele arata un avans masiv al exporturilor, desi cota anuala de taiere legala a padurilor s-a mentinut la circa 18 milioane mc, la care se adauga si taierile ilegale. „Insa, incasarile la bugetul de stat si, implicit, investitiile in paduri au scazut”, afirma reprezentantii WWF-Romania, o organizatie internationala independenta care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii.

Lemnul pleaca, industria moare

In 2013, erau 7.474 firme care au ca obiect de activitate comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructie si echipamentelor sanitare, mai putin decat in 2008, cand 8.070 companii declarasera acest obiect principal de activitate, potrivit datelor Registrului Comertului.

Cifra de afaceri cumulata a societatilor din domeniu a fost de 22,2 miliarde lei, in 2008, dupa care s-a redus si s-a mentinut la aproximativ 16 miliarde lei/an. „Pe fondul distrugerii industriei de prelucrare superioara a lemnului, cheresteaua ca materie prima nu si-a mai gasit locul in Romania si a luat drumul exportului. In acest fel, in Romania a ramas doar o mica parte din valoarea adaugata a lemnului, tara noastra vanzand in primul rand materie prima, o practica total contraproductiva si abandonata de majoritatea statelor dezvoltate”, sustin oficialii WWF-Romania.

Cresterea exportului de cherestea a adus multiple prejudicii economiei autohtone, cel mai grav fiind, in opinia lor, pierderea unui numar mare de locuri de munca din industria prelucratoare. Principala sursa a lemnului ilegal sunt, conform Curtii de Conturi, sunt cele circa 600.000 ha de paduri neadministrate.

Stoparea defrisarilor

Anul acesta, printr-o Hotarare de Guvern, a fost introdus sistemul „wood tracking”. Implementat corect, acesta „reprezinta un pas extrem de important in reducerea taierilor ilegale. In acest fel, fiecare transport de lemn primeste automat un cod unic generat de un server central si astfel devine verificabil inclusiv prin apeluri la 112, in timp real”, spun reprezentantii ONG-ului citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *