In mod traditional, laptele era considerat drept unul dintre alimentele de baza ale alimentatiei zilnice si apreciat pentru aportul sau de calciu adus in ceea ce priveste intarirea sistemului osos. Totusi, pe parcursul anilor, numarul persoanelor cu intoleranta la lactoza sau care sufera de alte afectiuni asemanatoare este in continua crestere, iar acest lucru a dus la cautarea unor alternative pentru inlocuirea laptelui de vaca.
Mitul ca laptele e bun pentru oase a fost si este in continuare promovat de industria de lactate, fiind vorba de multi bani si locuri de munca
Cei ce se gandesc sa inlocuiasca laptele traditional cu varianta sa vegetala (lapte de soia sau de migdale) vor fi si mai convinsi sa faca acest pas in urma rezultatelor unui studiu publicat in ziarul British Medical Journal: consumul unei cantitati de lapte de trei pahare pe zi poate duce la moarte prematura si la riscuri foarte mari de fracturi osoase – mai ales in cazul femeilor.
Profesorul Karl Michaelsson de la Universitatea din Uppsala din Suedia a incercat sa demonstreze acest lucru, iar studiile sale sugereaza ca ingerarea unei mari cantitati de lapte nu ajuta la prevenirea fracturilor osoase.
Mai mult decat atat, dupa 20 de ani de cercetari, datele sale atrag atentia asupra faptului ca un consum major de lapte poate avea legatura cu o rata a mortalitatii destul de mare atat la femei, cat si la barbati.
Pentru a ajunge la aceste concluzii au fost analizate efectele consumului de lapte pe parcursul a 20 de ani pe un esantion de 61.000 de femei (cu varste cuprinse intre 39 si 74 de ani) si 45.000 de barbati (cu varste intre 45 si 79 de ani); studiul celor peste 100.000 de persoane a avut loc pe o perioada de 11 ani.
Femeile si laptele – risc de moarte prematura!
Dupa doua decenii de monitorizare a starii generale de sanatate a voluntarilor care au facut parte din studiu, Michaelsson si echipa sa au observat ca un consum ridicat de lapte duce la cresterea riscului de a suferi fracturi osoase si ca femeile care beau mai mult de trei pahare de lapte pe zi (aproximativ 700 ml) sunt de doua ori mai predispuse la un deces prematur decat cele care consuma mai putin de un pahar de lapte pe zi.
La sfarsitul studiului, 25.000 de femei dintre cele examinate decedasera, iar 22.000 suferisera fracturi osoase. „In comparatie cu femeile care consumau un pahar de lapte pe zi, cele care consumau trei sau mai multe pahare aveau un risc de moarte prematura cu 90% mai mare decat celelalte, cu 60% mai multe sanse sa sufere o fractura de sold si era cu 15% mai posibil sa sufere fracturi osoase de orice natura”, explica profesorul Michaelsson.
Laptele nu influenteaza sanatatea barbatilor
In ceea ce ii priveste pe barbatii supusi cercetarilor, diferentele ratei de mortalitate dintre cei ce consumau cantitati mari de lapte si cei ce consumau cantitati mici nu au fost semnificative. Circa 20% dintre cei care au baut trei pahare de lapte pe zi au decedat pe parcursul urmatorilor 10 ani, fata de cei 18% care au consumat un singur pahar zilnic. Ciudat este faptul ca, facand o medie, cei 19% dintre barbatii supusi studiului au decedat in aceeasi perioada, independent de cantitatea de lapte consumata.
De asemenea, nici in ceea ce priveste frecventa fracturilor nu s-au inregistrat date concludente cauzate de consumul de lapte la barbati. Totusi, in cazul celor ce ingerau mai putin de un pahar pe zi, „s-a observat un risc mai scazut in dezvoltarea unei fracturi de sold”, spune Michaelsson.
Laptele nu era considerat cel mai bun pentru oase?
Prin intermediul studiului facut s-a descoperit ca laptele crestea riscul ratei mortalitatii daca respectiva cantitate consumata era de cel putin doua pahare; mai mult decat atat, acest lucru a fost constatat in cazul tuturor tipurilor de lapte.
Unul dintre motivele gasite de catre cercetatori in acest sens este ca laptele de vaca are un continut ridicat de galactoza, o substanta asemanatoare glucozei; diferite studii au demonstrat faptul ca acest zahar poate accelera procesul de imbatranire si poate scurta durata de viata.
Cu toate acestea in niciun moment nu s-a adjudecat faptul ca aceste rezultate ar fi definitive. Din contra, se insista pe ideea ca studiile trebuie sa continue pentru a emite concluzii si recomandari exacte si concludente.
Michaelsson este de parere ca „rezultatele nu pot fi aplicate pe persoane de alte origini etnice si nici cu niveluri diferite de toleranta la lactoza”, lucru pentru care este necesara extinderea esantionului de studiu si in alte tari in afara de Suedia. De asemenea, trebuie luate in calcul si alte variabile precum calitatea laptelui din tara respectiva sau alimentatia vacilor.
Produse lactate bune pentru tine
Poate ca laptele nu este bun pentru sanatate, insa exista alternative la fel de delicioase. Studiul facut la Universitatea din Upssala a aratat ca produse lactate precum iaurtul sau branzeturile sunt asociate cu o rata a mortalitatii mult mai mica, iar riscul de fracturi este redus considerabil.
In timp ce grasimea prezenta in lapte anuleaza efectele pozitive ale calciului, produsele lactate mai slabe, cu continut de grasime mai redus, au efecte benefice, imbunatatind sanatatea oaselor si micsorand riscurile dezvoltarii unei boli de inima precum infarctul miocardic.