Banca Mondiala: Milioane de oameni vor suferi de foame din cauza incalzirii climatice. Trebuie sa luam masuri rapide

Banca Mondiala: Milioane de oameni vor suferi de foame din cauza incalzirii climatice. Trebuie sa luam masuri rapide
Banca Mondiala: Milioane de oameni vor suferi de foame din cauza incalzirii climatice. Trebuie sa luam masuri rapide

Banca Mondiala avertizeaza ca incalzirea climatica risca sa agraveze “considerabil” saracia pe glob, afectand recoltele agricole si amenintand securitatea alimentara a milioane de persoane, relateaza AFP.

“Fara o actiune puternica si rapida, incalzirea (…) si consecintele ei ar putea agrava considerabil saracia in numeroase regiuni de pe glob”, avertizeaza institutia intr-un raport.

Evenimente climatice “extreme” care au loc in prezent “o data la un secol” ar putea deveni “noua norma climatica”, avertizeaza institutia. Banca Mondiala trage un semnal de alarma mai ales in privinta a trei regiuni de pe glob: America Latina, Orientul Mijlociu si Europa de Est.

Potrivit raportului publicat de Banca Mondiala, randamentul culturilor de soia ar putea scadea cu 30 pana la 70 la suta in Brazilia, iar cele de grau risca sa se reduca la jumatate in America Centrala sau Tunisia.

“Consecintele pentru dezvoltare vor fi grave cu un declin in ceea ce priveste recoltele, un regres al resurselor acvatice, o crestere a nivelului apelor si vietile a milioane de persoane puse in pericol”, sustine Banca Mondiala, adaugand ca populatiile “cele mai sarace” si cele mai “excluse social” vor fi primele victime.

“Este clar ca nu putem continua pe aceasta cale a emisiilor (de dioxid de carbon, n.red.) tot mai mari si necontrolate”, scrie presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, in momentul in care mobilizarea pe tema climei pare sa se revigoreze.

Cele doua tari cele mai poluante de pe planeta, Statele Unite si China, au incheiat un acord inedit pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon.

In urma unor tratative indelungate, Fondul Verde al ONU tocmai a primit 9,3 milioane de dolari si va putea incepe sa ajute tarile sarace sa lupte impotriva incalzirii climatice.

Dar Banca Mondiala asigura ca trebuie sa se mearga mai departe, mai ales petru atingerea scopului de eradicare a saraciei extreme pana in 2030.

Obiectivul se anunta deja ca fiind “complicat” intr-o lume cu plus 2 grade Celsius, dar ar putea fi pur si simplu imposibil de atins in cazul unei cresteri cu 4 grade Celsius a temperaturilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente