Modernizarea parcului municipal, motiv de scandal public

Intentia Primariei Bistrita de a „moderniza” parcul municipal a starnit protestele ecologistilor. Sute de persoane si-au exprimat nemultumirea fata de planul municipalitatii de a „defrisa” partial singura zona verde din oras. Parcul are, oricum, dimensiuni reduse. Acum, reprezentantii Primariei vor sa taie peste 300 de copaci. In schimb, ei ar dori sa amenajeze o gradina japoneza cu o „Alee a Infratirii”, pe unde sa ii plimbe pe membrii delegatiilor straine care viziteaza orasul.

Primaria a organizat pana acum doua dezbateri, in care a incercat sa ii convinga pe oameni de „binefacerile” planului. Numai ca, in timpul ultimei dezbateri, care a avut loc ieri, a izbucnit un adevarat scandal. Bistritenii care au luat parte la eveniment spun ca doresc sa conserve parcul in forma sa actuala. In parc, exista copaci care au fost declarati monumente ale naturii. Printre ei sunt exemplare din specii amenintate cum ar fi gingko biloba sau lyriodendron tulipifera.

Sute de bistriteni s-au revoltat ieri, la dezbaterea publica privind Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru „noul” parc municipal, intocmit de firma clujeana „Transform” contra sumei de 60.000 de lei. Potrivit noului PUD, parcul s-ar transforma intr-o gradina japoneza, modificare pentru care ar fi necesara taierea a peste 300 de copaci din actualul parc.

Aproape 400 de bistriteni au depus recent proteste la Prefectura si APM, ei au acuzat municipalitatea ca ar vrea sa taie 320 de arbori din parc, marcati deja cu vopsea rosie. Acestia au pledat pentru conservarea parcului municipal in actuala stare, si au respins ideea transformarii lui in gradina japoneza „cu mamelon si elesteu”. Tinerii liceeni prezenti la dezbaterea de ieri au sustinut si ei ideea conservarii parcului si nu a modernizarii lui fortate, si au solicitat, insa, amenajarea unor piste pentru biciclete si role.

„Parcul ar trebui doar ingrijit, puse banci si toaletati arborii. Ar trebui in primul rand sa fie iluminat corespunzator si nu intelegem de ce e nevoie de studii si planuri costisitoare cand nici asa nu se fac investitii semnificative in parc. Nu vrem sa ramanem fara spatii verzi”, s-a revoltat un bistritean care domiciliaza in zona parcului. La randul lui, arhitectul Vasile Mitrea, coordonatorul PUD-ului, s-a aratat dezamagit de faptul ca nu se poate ajunge la un consens cu comunitatea locala. La fel s-a intamplat si in luna aprilie a acestui an, cand bistritenii au facut harcea-parcea planurile initiale ale firmei de arhitectura.

Reprezentantii Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului au participat la dezbaterea publica de ieri. Ei au afirmat ca „rolul nostru aici este de simplu observator” si au precizat ca, din punctul lor de vedere PUD-ul nu prevede taierea copacilor ci doar inlocuirea unora dintre arborii din parcul bistritean. z
PRECEDENT

Nici in cadrul proiectului amenajarii zonei pietonale clujene, de pe bulevardrul Eroilor, din Cluj nu s-a pus problema taierii arborilor, ci numai a inlocuirii acestora. Cu toate acestea, reprezentantul companiei Planwerk, care a prezentat proiectul administratiei clujene, a admis ca pana cand vegetatia prevazuta pentru pasajul pietonal va ajunge la maturitate, astfel incat sa asigure oxigenarea si umbrirea necesara unui astfel de spatiu, „va dura in jur de 15-20 de ani”.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *