Ipoteza ce sustine ca cresterea activitatii solare este reponsabila de incalzirea globala a fost eliminata.
Peter Adams (Universitatea Carnegie Mellon) impreuna cu Jeff Pierce (Universitatea Dalhousie, Canada) au testat aceasta ipoteza controvesata. Punctul de la care au plecat a fost faptul ca cresterea activitatii solare reduce numarul norilor. Deci, cu cati sunt mai putini nori, cu atat mai multa lumina solara este lasata sa patrunda, cauzand astfel incalzirea globala.
Adams si Pierce au realizat o simulare a modificarilor ionilor atmosferici si particulelor ce rezulta in urma variatilor din soare si raze cosmice. Rezultatul a fost publicat in editia din 1 Mai a revistei Science. Ei au descoperit ca modificarile in concentratia particulelor ce afecteaza norii sunt de 100 de ori prea slabe sa afecteze si climatul.
„Pana acum , cei care au propus aceasta ipoteza nu au putut fi contrazisi deoarece nimeni nu a avut o tehnologie destul de avansata pentru a testa aceste afirmatii”, a declarat Adams, profesor de inginerie a mediului la Universitatea Carnegie Mellon.
Adamsa a mai adagat :” Problema principala a acestei ipoteze este faptul ca variatiile solare pot modifica rata formarii de noi particule cu mai putin de 30 la suta. In plus, aceste particule sunt extrem de mici si ar trebui sa creasca pentru a afecta norii. Iar cele mai multe nu supravietuiesc”.
Cei ce inca sustin ipoteza, vor pune sub semnul intrebarii rezultatul celor doi profesori. Cu toate acestea ei considera ca efectul realizat prin simulare a fost atat de mic incat nu cred ca rezultatul final se va schimba.
Totusi, intrebarea ramane: ce provoaca atunci incalzirea globala?
Sursa : Science Daily