Panem et circenses

1
401

Oamenii si in special copiii adora circul. Se uita mirati si incantati la cascadoriile date de animale,majoritatea exotice. Acestea au fost nascute in captivitate sau luate chiar de pui din salbaticie.
animale la circ
Circurile prezinta spectacole in fiecare weekend. Pentru o suma de 30Ron, oricine poate urmari „minunatul spectacol”. In restul timpului animalele sunt supuse batailor, electrosocurilor, intepaturilor si altor tratamente care au la baza violenta pentru a putea fi dresate. Tot ce determina un elefant sa stea in doua picioare sau un leu sa execute o saritura printr-un cerc de foc este frica de a nu fi lovit iar de catre dresor.

La fel ca si oamenii, instinctul de supravietuire, de conservare este mai presus chiar si de foame. Animalele nu-si inving temerile ca noi. Prin urmare, un salt prin foc este o teroare pentru ele.
Din nefericire, metodele de dresura sunt doar o mica parte din calvarul vietii unui animal de circ. Tinute in custi de cativa metri patrati, ele nu reusesc sa se dezvolte normal. Muschii li se atrofiaza din cauza faptului ca sunt private de un loc de miscare iar ranile nu intarzie sa apara, in parte de la statul intr-o cusca de metal iar pe de alta din cauza batailor frecvente.
Majoritatea „reprezentantilor” innebunesc din cauza tuturor acestor factori si sunt vazute deseori miscandu-se de la stanga la dreapta in cusca lor sau chiar dandu-se cu capul de gratii.
Hrana oferita acestora este inadecvata si insuficienta.
Dupa cativa ani in aceasta „magnifica” lume, animalele cedeaza si psihic si fizic. Ele sunt uitate printr-o cusca in spatele cortinei, departe de ochii lumii. Nimeni nu vrea sa vada un animal murind si nicidecum sa scada vanzarile biletelor cu preturi piperate.
Aceste suflete nu au privilegiul de a-si alege viata pe care o doresc. Lor nu le face placere sa execute trucuri, sa fie in mijlocul oamenilor sau sa primeasca comenzi.
Pretutindeni in lume, manifestarile si campaniile activistilor pentru protejarea animalelor au luat amploare ducand la inchiderea a numeroase circuri.
Romania a ramas in urma cu protectia necuvantatoarelor si din pacate, romanii inca mai cred in „panem et circenses”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.