Moghioros, un parc bine ochit

SECTORUL 6 – Presiuni pentru plantarea de betoane
Parcul Moghioros din cartierul Drumul Taberei, unul dintre ultimele „bastioane” verzi ale Bucurestiului, este vizat de interesele South Pacific Group (SPG), un dezvoltator imobiliar care a derulat si proiectul ansamblului rezidential Baneasa-Straulesti.

In spatele dorintelor inca neimplinite ale SPG, ca un garant al dezvoltarii acestui plan imobiliar de proportii, se pare ca sta chiar unul dintre candidatii la Primaria Sectorului 6, liberalul Antonel Tanase – secretar de stat in Ministerul Transporturilor. Oficial, compania australiana neaga existenta unui astfel de proiect, insa presiunile exercitate asupra actualului primar de sector, Cristian Poteras, si nu in ultimul rind „precedentul Snagov”, sint suficiente argumente pentru a creiona un scenariu care poate avea ca finalitate „plantarea” unui ansamblu rezidential cu vile, blocuri de patru etaje si, evident, un complex comercial, in locul Parcului Moghioros.

DE CE ANTONEL TANASE. Patronul cu dubla cetatenie (romano-australiana) al South Pacific Group, George Prelea, se expune in mod frecvent prin restaurantele de lux ale Capitalei „la brat” cu candidatul PNL la Primaria Sectorului 6 pentru ca ii leaga o mai veche prietenie. Pe vremea cind era consilier general in Primaria Capitalei (in timpul mandatului de viceprimar al lui Ludovic Orban) Antonel Tanase s-a implicat, cit i-a permis functia, in lansarea citorva proiecte ale firmei, iar uneori, la evenimentele publice importante, a vorbit laudativ despre aceasta companie. De exemplu, a deschis manifestarea prin care se marca implinirea unui an de la inaugurarea lucrarilor pentru Ansamblul Rezidential Baneasa-Straulesti, Proiect-Pilot in cadrul Programului de Constructie de Locuinte Proprietate Personala pentru angajatii Ministerului Apararii. Antonel Tanase mai are la activ o schimbare de atitudine subita, de pe vremea cind era liderul consilierilor liberali din Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

ACUZATII. Intr-o sedinta de consiliu la care se discuta, la unul din punctele de pe ordinea de zi, problema schimbului de terenuri intre omul de afaceri Costica Constanda si Satul Francez, acesta a acuzat consilierii PD ca fac jocul afaceristului si ca nu vor sa salveze Parcul Bordei. In a doua parte a sedintei, Antonel Tanase are brusc o alta viziune si voteaza pentru proiectul Constanda. O „consecventa” care spune multe despre verticalitatea candidatului PNL la Primaria Sectorului 6. Contactat telefonic, Antonel Tanase neaga ca ar avea orice fel de relatie cu SPG. Intrebat de o colaborare mai veche cu aceasta companie, confirmata chiar printr-o adresa (nr.1638/25.04.2008) semnata de reprezentantul South Pacific Group, Antonel Tanase isi aduce brusc aminte ca relatia totusi exista: „Da, intr-adevar, am colaborat cu ei atunci. M-a contactat cineva de la ei in 2004, le-am dat consultanta atunci cind s-a infiintat societatea, am colaborat 3 luni, apoi am renuntat pentru ca eram consilier la Primaria Capitalei si nu era in regula. Ceea ce s-a scris in presa nu e real. S-a publicat si o fotografie in care nu sunt eu, ci o alta persoana. Sigur nu am ca intentie sa distrug Parcul Moghioros, nu exista nici un astfel de proiect si nu fac jocul nimanui”.

In loc de concluzii
Dupa tiparul obisnuit, toate personajele neaga orice implicare in proiectul de transformare a Parcului Moghioros in ansamblu rezidential, aducator de bani pentru dezvoltatorul imobiliar si oamenii lui „de curte”. Campania electorala este in plina derulare, e-adevarat, fara nimic spectaculos, toate partidele au nevoie de „contributii”, atentii, sprijin financiar si fiecare candidat e incurajat sa atraga fonduri, sa promita posibilul si imposibilul oricarui potential finantator si sa nege in fata presei orice implicare in orice fel de manevre si proiecte care nu dau bine la public. Din acest motiv am consemnat, in paralel, ceea ce se discuta deocamdata neoficial, dar si declaratiile lui Antonel Tanase, ca sa fim siguri ca nici SPG, nici alt dezvoltator imobiliar nu va transforma parcul in afacere personala.

Referendum la misto
La inceputul lunii februarie, localnicii din Snagov au fost chemati la referendum si intrebati daca sint de acord cu schimbarea categoriei de folosinta a unei suprafete de 56 hectare din islazul comunal in categoria de folosinta curti-constructii. Nici un cuvint insa despre destinatia viitoare a islazului, adica intentia South Pacific Group de a construi acolo o pista de formula 3, un show-room, spatii comerciale si hotel de 4 stele, dupa ce aparea baza legala propice concesiunii terenului. In acest mod, primarul din Snagov, Apostol Musat, a deschis, practic, o bursa imobiliara si a girat o afacere de proportii pentru SPG. Manevra a fost benefica pentru compania australiana, care poate, astfel, sa puna mina, la un pret de nimic, pe un teren evaluat pe piata libera la peste 200 milioane de euro.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente