Moldova va armoniza 25 de directive de mediu din Acordul de Asociere cu UE

Moldova va armoniza 25 de directive de mediu din Acordul de Asociere cu UE
Moldova va armoniza 25 de directive de mediu din Acordul de Asociere cu UE

In urmatorii ani, Republica Moldova trebuie sa-si armonizeze cadrul legislativ national de mediu cu prevederile Directivelor Uniunii Europene si la standardele UE, dupa care urmeaza punerea in aplicare a legilor armonizate. Sunt doar cateva din angajamentele de mediu din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeana.

Toata problematica de mediu se regaseste in Capitolul 16 „Mediul Inconjurator”, care prevede activitati concrete in domeniul protectiei mediului.

Este vorba de elaborarea unei strategii nationale de mediu, elaborarea strategiilor sectoriale in domeniul apei, aerului s.a, divizare stricta si clara a competentelor intre organele de mediu la nivel national, regional si local, integrarea mediului in alte politici sectoriale, promovarea dezvoltarii economice verzi si a Eco-inovatiilor.

In Anexa la Acordul de Asociere la Capitolul „mediu” este prevazut de a fi armonizate si implementate 25 de Directive si Regulamente ale UE, intr-un termen care variaza de la minim trei ani pana la maxim 10 ani, de la intrarea in vigoare a Acordului.

Potrivit Ministerului Mediului, prioritatile pentru implementarea Capitolului „Mediu” in urmatorii trei ani vor fi: elaborarea si aprobarea Strategiei de Mediu; armonizarea legislatiei nationale de mediu la Directivele UE si crearea autoritatilor competente in domeniile managementul apelor, managementul deseurilor, protectia biodiversitatii si realizarea reformei institutionale in sectorul mediu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *