Un depozit cu deseuri toxice si cianuri a fost la un pas sa arunce in aer, la propriu, orasul Campulung

0
557
Vasile Tofan, Global Eco Center: "Deseurile cu cianuri nu sunt proprietatea noastra si sunt lasate intentionat in butoaie ruginite, intr-un spatiu neprotejat"
Un depozit cu deseuri toxice si cianuri a fost la un pas sa arunce in aer, la propriu, orasul Campulung
Un depozit cu deseuri toxice si cianuri a fost la un pas sa arunce in aer, la propriu, orasul Campulung

Garda Nationala de Mediu a cerut APM Arges anularea autorizatiei de mediu (reinnoita de directoarea Mariana Ionescu)  si inchiderea activitatii Global Eco Center # Garda Nationala a confirmat astfel ca neregulile descoperite anul trecut de Garda de Mediu Arges, condusa de Elena Pana, s-au confirmat in totalitate.

Daca ar trebui sa se dea un trofeu pentru eficienta totala si integritate unui sef de institutie publica in acest an, probabil ca Elena Pana, comisarul-sef al Garzii de Mediu Arges, l-ar merita cu prisosinta. De ce? Pentru ca a facut ordine o data pentru totdeauna in cazul depozitului de deseuri de la Campulung al firmei Global Eco Center, acolo unde problemele constatate cu ocazia mai multor controale efectuate anul trecut au culminat cu incendiul din 2 octombrie 2013, incendiu ce se putea solda cu o catastrofa umana si de mediu. In ciuda tuturor presiunilor la care a fost supusa in ultimele sase luni, de la cele trei controale venite cu „dedicatie” de la Bucuresti si pana la plangerile anonime si mizerabile indreptate impotriva sa, precum si razboiul de gherila administrativa avut cu Mariana Ionescu, fosta si actuala directoare APM Arges, Elena Pana s-a batut cu toate resursele legale pentru a combate neregulile de la Campulung. A invins sistemul si pe cei care incercau sa musamalizeze pe orice cai problemele de la Campulung. Subliniem ca este vorba de un depozit cu deseuri toxice si cianuri care a fost la un pas sa arunce in aer, la propriu, orasul din Muscel.  Cum pe 18 aprilie a expirat suspendarea autorizatiei de mediu pentru activitatile Global Eco Center (trebuie spus ca pe autorizatia data, in doua randuri, s-a regasit  cu gratie semnatura actualei directoare a Agentiei de Mediu, Mariana Ionescu) comisarii Garzii de Mediu Arges si cei ai Garzii Nationale de Mediu au mers in control la punctul de lucru de la Campulung al Global Eco Center. Iar ceea ce au gasit i-a facut sa ia decizia legala radicala.

Elena Pana: „Neconformitatile constatate anul trecut nu au fost remediate in totalitate”

Concluzia controalelor de saptamana trecuta? Dupa cum ne-a precizat comisarul-sef Elena Pana, „Am constatat ca neconformitatile care au facut obiectul Dispozitiei nr. 7 din 18.10.2013 privind suspendarea Autorizatiei de mediu, emisa de APM Arges, consemnate in documentele intocmite cu ocazia controalelor anterioare ale GNM, nu au fost remediate in totalitate”. Iar problemele sesizate de Garda cu ocazia celui mai important control – cel din aprilie 2013 – nu erau deloc minore (ex: „se stocheaza temporar deseuri in afara halei de depozitare”, „zonele pentru deseurile lichide organice, lichide anorganice si deseuri pulverulente uscate si solide nu sunt clar delimitate”, „exista zone in halele de depozitare in care deseurile sunt stivuite pe mai multe nivele, neexistand spatii intre randuri, nefiind posibil accesul la oricare dintre tipurile de deseuri stocate”, „nu sunt specificate in autorizatia de mediu limite privind capacitatea de stocare temporara a halelor”.

Directoarea Ionescu n-o mai poate da la intors: depozitul GEC trebuie inchis

Si pentru ca problemele depistate nu au fost solutionate decat partial, Garda Nationala de Mediu a solicitat APM Arges sa anuleze autorizatia de mediu pentru Global Eco Center, ceea ce inseamna ca depozitul de la Campulung trebuie sa isi inceteze activitatea. Iar de aceasta data, directoarea Mariana Ionescu nu o mai poate da la intors, pentru ca prevederile legale sunt executorii de drept. Asa cum se precizeaza clar in art.17 alin. (4) din O.U.G. nr. 195/2005  privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare: „In cazul in care nu s-au indeplinit conditiile stabilite prin actul de suspendare, autoritatea competenta pentru protectia mediului dispune, dupa expirarea termenului de suspendare, anularea acordului de mediu sau autorizatiei/autorizatiei integrate de mediu, dupa caz.” La fel de clar este si alineatul 5 din aceeasi ordonanta de urgenta: „Dispozitiile de suspendare si, implicit, de incetare a desfasurarii proiectului sau activitatii sunt executorii de drept.”
„Termenul de emitere a deciziei de anulare a autorizatiei de mediu este unul rezonabil. Concluziile si deciziile luate dupa control dovedesc faptul ca toate comentariile facute de anumite persoane sunt de prisos”, ne-a declarat comisarul-sef Elena Pana.

Vasile Tofan de la Global Eco Center: „Nu am primit nicio decizie pana acum”

Am luat legatura si cu Vasile Tofan, administratorul Global Eco Center, pentru a ii solicita o parere vizavi de concluziile si deciziile controlului: „Nu am primit nicio decizie pana acum de la autoritati privind anularea autorizatiei de mediu si incetarea activitatii punctului de lucru de la Campulung. Nu va pot spune nimic deocamdata legat de o mutare a activitatii noastre. Voi lua o decizie dupa ce vad actul concret emis de catre autoritatile competente.”

Felicitari pentru initiatorii
petitiei anti-deseuri, cu peste 3700 semnaturi

In afara de comisarul-sef Elena Pana, merita aprecieri deosebite si omul de afaceri Roxana Sulca si medicul stomatolog Andrei Aron, doi campulungeni care au initiat o petitie pentru interzicerea depozitelor de pe platforma fostei uzine ARO si pentru retragerea autorizatiei Global Eco Center.  O petitie ce a starnit o reactie fara precedent, care a fost semnata de peste 3.700 de oameni din toata tara si care nu a lasat autoritatile din Capitala indiferente la problemele sesizate. Chapeau!
Material realizat de Denis Grigorescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.