Monsanto, de la dioxina la OGM-uri, o multinationala care va vrea binele

Articol de Manola Romalo, corespondenta din Frankfurt

Le Monde selon Monsanto – De la dioxine aux OGM, une multinationale qui vous veut du bien„, cartea si filmul documentar descriu parcursul alarmant al concernului Monsanto, leader mondial de seminte modificate genetic.

Trailerul filmului „Le Monde selon Monsanto”

Jurnalista de investigatie Marie-Monique Robin (n. 1960), laureata a numeroase premii internationale, a realizat – printre altele – mai multe documentare despre pericolele care ameninta securitatea alimentara in lume. Peste tot, a dat de Monsanto. Pentru actuala investigatie, a parcurs timp de trei ani America de Nord si de Sud, Europa si Asia. Intr-o ancheta chirurgicala de 371 de pagini, ziarista scoate la iveala biografia terifianta a firmei.

Cartea dezvaluie lipsa de scrupule – pe tot parcursul activitatii – a fabricii de produse chimice infiintata in 1901 la Saint Louis (Missouri). Cu 176. 000 de angajati in 46 de tari, a devenit producatorul mamut de erbicide, detinand 90 % din semintele modificate genetic utilizate la nivel mondial. In ultimii 50 de ani, Monsanto a fabricat pe scara larga cateva dintre cele mai periculoase produse din istoria industriei moderne: pesticidul DDT, dioxina, PCB-uri – C12H(10-n)Cl), agentul orange (folosit de Pentagone in razboiul din Vietnam), insecticide toxice. Nici unul dintre aceste produse nu apare pe situl oficial al Monsanto, in istoricul firmei… Astazi, compania americana se machiaza in culori umanitare: „Alimente – Sanatate – Speranta.”

Monsanto, de la dioxina la OGM-uri, o multinationala care va vrea binele Firma din Saint Louis a falsificat studii care demonstrau nocivitatea propriilor produse, a presionat oameni de stiinta, institutii, administratii, redactii si jurnalisti, a corupt politicieni. Pe tot parcursul existentei, a acumulat numeroase procese.

In 371 de pagini pasionant redactate, Marie-Monique Robin scoate la iveala incredibila capacitate a multinationalei de a se infitra in principalele administratii publice, americane si internationale. Monsanto si-a plasat pionii – printre altele – la: Food and Drug Administration (FDA), la Environment Protection Agency (EPA), in Organizatia Natiunilor Unite pentru alimentatie si securitatea alimentelor (FAO), la Casa Alba si la Agentia europeana de securitate alimentara (EFSA).

Cateva dintre crimele gulerelor albe

PCB (policlorobifenili) colonizeaza intreaga planeta. Sunt derivati chimici, larg utilizati timp de 50 de ani pe tot globul, sub forma de : aditivi in uleiuri, in transformatoare electrice, masini hidraulice, lichide refrigerante, lubrifianti, materiale sintetice, cerneala, hartie, etc. PCB-urile sunt substante extrem de toxice si cancerigene.
In anii 1970, Paul Whrigt si alti directori ai laboratorului privat Industrial Bio-Test Labs (IBT) din Northbroook, au fost condamnati pentru frauda. Whrigt era de asemenea toxicolog la Monsanto. Laboratorul IBT a falsificat sute de studii despre PCB-uri. Intre 1929-1977, Monsanto a produs 1300.000 de tone de PCB-uri in fabrica sa din Anniston (Alabama). A varsat 810 de tone in canalizarea orasului, a depozitat 32 000 de tone de deseuri contaminate in aer liber. Documentele dovedesc ca firma cunostea efectele dezastruoase ale produselor, pe proprii muncitori. Muncitorii care-au lucrat pe siturile de productie s-au imbolnavit de cancer si de alte boli grave. Multi dintre ei au murit.

Donald Stewen, avocatul victimelor cade din intamplare pe 500.000 de documente, evaporate de la Monsanto. Concernul le-a depus la un birou de consultanta. Pe 23 ianuarie 2002, tribunalul din Anniston a condamnat Monsanto sa plateasca victimelor, 700 de milioane de dolari. Cele mai mari daune achitate vreodata de o companie din SUA. Judecatorii au declarat ca Monsanto este vinovata de ” poluarea orasului Anniston si a sangelui populatiei cu PCB-uri„. Oamenii au fost nevoiti sa-si abandoneze definitiv casele. 40 % din locuitorii orasului-fantoma au cancer.
In 1977, productia de PCB-uri a fost definitiv interzisa in SUA. Dar firma le-a produs in continare, la filiala sa din Newport (Marea Britanie). In Europa, abia in 1987 productia a fost stopata prin lege.

” Timp de decenii, in Statele Unite si peste tot in lume, administratiile publice au impus tacerea, organizata de Monsanto, in legatura cu toxicitatea PCB-urilor, comenteaza profesorul David Carpenter, directorul Institutului pentru Sanatate si Mediu de la Universitatea din Albany (New York). Toata lumea a inchis ochii asupra efectelor acestei otravi, la fel de periculoase ca dioxina.” (pag. 35.)

Dupa scandalul din Statele Unite, alarmata de eventuale pierderi financiare in Europa, centrala Monsanto, de la Saint-Louis, trimite pe 29 septembrie 1976 filialelor europene, o lista a „povestilor” destinate jurnalistilor: „Daca se pune o intrebare despre riscul de cancer al PCB- urilor, utilizati raspunsul pe care-l veti atribui lui George Roush, directorul departamentului Sanatate si Mediu la Monsanto: „Studiile sanitare preliminare pe care le-am facut pe muncitorii nostrii care produc PCB-uri, si studii pe termen lung realizate pe animale, nu ne permit sa credem ca PCB-urile sunt cancerigene.” (pag. 33.)

Roundup – operatie de intoxicare masiva

Roundup este practic netoxic, este un produs sigur, inofensiv pentru oameni si mediul inconjurator, ” afirma Monsanto Romania in publicitatea sa pe Internet.
Marie-Monique Robin exemplifica in mai multe capitole, efectele dezastruoase ale plantelor modificate genetic, dintre care soia care produce Roundup, interzisa in UE si porumbul bt MON 810, cultivat in cateva tari, printre care Romania. Culturile cu OGM.uri au provocat dezastre pe sanatatea oamenilor si in mediu, in special in India, Brazilia, Argentina, Mexicul si Paraguay.
Jurnalista arata cum functioneaza procesele de omologare la nivel mondial. Sistemul constituie o adevarata impostura. Se bazeaza numai pe datele furnizate de producatorii industriali. Companiile prezinta autoritatilor propriile studii, in care declara – ce alteva ? – inocuitatea produselor pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu. Datele sunt apoi examinate de „experti”, mai mult sau mai putin independenti, sau curajosi. „Foarte timpuriu, suspiciuni grave apasa pe noul favorit al firmei din Saint-Louis (Roundup, insecticid pe baza de glifosat, comercializat in 1974 in SUA, n.a.) . Si, inca o data, va reusi sa treaca prin retea, datorita laxismului incorijibil al Agentiei americane de protectie a mediului, ” scrie ziarista.

In anii ´80, functionarii administratiei publice EPA ((Environment Protection Administration) au descoperit ca zeci de studii ale laboratorului IBT au fost falsificate. Cu ce scop? Trebuiau ascunse decesele unui „numar infinit de sobolani si soareci” testati. Cu ani in urma, acelasi laborator falsificase testele pe PCB-uri.
In 1991, si laboratorul Craven este acuzat de falsificarea unor studii de evaluare a reziduurilor Roundup in: cartofi, prune, struguri, sfecla de zahar si apa solurilor. Proprietarul este condamnat la cinci ani inchisoare, pentru frauda. Monsanto si restul firmelor implicate in teste nu au avut insa probleme. Cum a functionat afacerea ? Administratia americana de protectie a mediului (EPA) a declarat pesticidele, niciodata serios testate, drept sigure pentru om si mediu. Linda Fisher, directoare adjuncta la Divizia de pesticide si substante toxice de la EPA, a asigurat ca, in cazul in care se va dovedi ca Roundup aduce probleme mediului sau sanatatii, va lua masuri preventive.

Manevra usilor turnante

Dupa 10 ani la administratia publica EPA, Linda Fisher este angajata in 1995 de Monsanto. Firma o propulseaza pe un post de conducere in birou de lobbying al concernului, la Washington. In mai 2001, L. Fisher se reintoarce la Environment Protection Agency (EPA), acum pe locul doi in ierarhie. Monsanto a stiut intotdeauna sa utilizeze sistemul ” usilor turnante” (revolving doors).

http://www.mindfully.org/Pesticide/Roundup-Glyphosate-Factsheet-Cox.htm

In 1996, plangerile depuse la Biroul de represiune a fraudelor si de protectie a consumatorilor din New-York au obligat firma sa negocieze un aranjament cu ministerul Justitiei. Acesta deschisese o ancheta din cauza „publicitatii mincinoase in legatura cu securitatea erbicidului Roundup (glifosat).” Tribunalul din New-York a interzis lui Monsanto sa afirme ca Roundup este „bio-degradabil, bun pentru mediu, ne-toxic, inofensiv si cunoscut datorita caracteristicilor sale pentru mediu.” In 1998, Monsanto a fost condamnat la plata a 75 000 de dolari, datorita faptului ca intr-o reclama, afirma ca Roundup ar putea fi pulverizat langa resurse de apa. Ce spune publicitatea Monsanto in Romania ?

La putin timp dupa lansarea erbicidului Roundup pe piata, in 1974, apar suspiciuni grave in legatura cu testele de inocuitate. Realizate de laboratorul Industrial Bio-Test Labs (IBT) din Northbrook, al carui director Paul Whrigt este in acelasi timp toxicolog la Monsanto, testele „prezinta serioase deficite si incorectii„. Functionarii EPA au descoperit „falsificari de rutina si date destinate sa ascunda un numar infinit de morti” printre animalele testate.

” Cartea este o munca de salubritate publica „

Scrie in introducerea sa cunoscutul autor stiintific Nicolas Hulot, al carui „ Pacte ecologique ” a fost introdus anul trecut in programul principalelor partide din Franta. In cea mai mare tara agricola europeana, unde culturile cu porumb modificat genetic MON 810 au fost interzise la sfarsitul anului trecut, cartea a provocat un cataclism !

Numerose organizatii printre care: Greenpeace, Les amis de la Terre, Confederation paysanne, Inf`OGM, Via Campesina, Sherpa, Attac, etc. vor difuza filmul. Referindu-se la metodele de presiune utilizate de multinationala americane asupra presei, Marie-Monique Robin a declarat acum cateva zile:
Jurnalistii nu sunt numai purtatori de microfoane. Avem si un rol social si politic de jucat.
Pe 30 martie, documentarul „Le Monde selon Monsanto” va fi prezentat in plenum membrilor Adunarii nationale. Pe cand in Romania ?

Manola Romalo, Frankfurt


Vom continua relatarea unor aspecte din cartea „Lumea potrivit Mosanto – De la dioxina la OGM-uri, o multinationala care va vrea binele” de Marie-Monique Robin.

Cartea: ” Le Monde selon Monsanto – De la dioxine aux OGM, une multinationale qui vous veut du bien„, Editions La Decouverte / Arte Editions, (371 pag), 20 euro (Publicata pe 6 martie).

Filmul: ” Le Monde selon Monsanto – De la dioxine aux OGM, une multinationale qui vous veut du bien”, va fi difuzat pe Arte tv, la 11 martie, ora 21. Este disponibil in DVD in exclusivitate pe http://arteboutique.com/ unde poate fi comandat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *