CE BEM, CE MINCAM – Inghetata are 7 aditivi
Ingredientul principal al acestei inghetate este apa, in care producatorul a amestecat lapte praf si aditivi alimentari. Rezultatul este un produs care trebuie consumat cu precautie.
Inghetata de vanilie cu topping de ciocolata Monte Bianco este un desert care ar trebui evitat de copii din cauza compozitiei sale. De pe eticheta, lipita pe spatele cutiei, aflam ca are urmatoarele ingrediente: apa, zahar, lapte degresat rehidratat, lapte integral rehidratat, topping de ciocolata (10%: apa, zahar, sirop de glucoza, unt de cacao, masa de cacao, cacao pulbere, lapte praf degresat, emulgator: lecitina E 322, substante de stabilizare: guma xantan E 415, substante odorizante naturale si natural identice, conservanti: sorbat de potasiu E 202), grasime vegetala – ulei de nuca de cocos, zer pudra, emulgatori: mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, stabilizatori: faina din seminte de griu, caragenan E 407, faina din seminte de carruba E 410, aroma identic naturala, colorant tartrazina E102″.
ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, descrie produsul analizat: inghetata obtinuta din apa, zahar, lapte integral si degresat, sirop de glucoza, pulbere de cacao si unt de cacao si o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor, stabilizatorilor, ingrosatorilor, colorantilor chimici de sinteza (E 102). Profilul nutritional al produsului este dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat, periculos pentru pancreasul endocirn. De asemenea, inghetata are un continut de lipide animale saturate aterogene provenite din laptele integral, care impreuna cu glucidele imprima produsului o densitate energetica ridicata. Inghetata are surse ascunse de lactoza din lapte. Colorantul chimic de sinteza tartrazina poate avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile si in special suferinzilor de ADHD.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, hipertensivilor, suferinzilor de maladii cardio si cerebrovasculare, cancere. Diabeticii vor tine cont de cantitatea de glucide din produs. Cei cu sensibilitate la lactoza vor testa in prealabil produsul.
Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numarul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail [email protected]. Daca sinteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseste doar informatiile de pe eticheta, fara a sti despre ce produs este vorba.
Sursa: Jurnalul National