Ne mai despart doar citeva zile de marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Si, totusi, pietele romascane nu mai sint la fel de pline de cumparatori ca in anii trecuti, in aceeasi perioada a anului.
Fie pentru ca gospodinele si-au facut cumparaturile din timp pentru a evita explozia preturilor, asa cum obisnuiesc comerciantii in preajma sarbatorilor, fie pentru ca romascanii iau in calcul si supermarketurile.
Marti, 20 decembrie, in zi de tirg, batea vintul in Piata Mare din Roman. Prima ninsoare i-a tinut departe si pe comercianti, si pe cumparatori, asa incit legumele si fructele s-au vindut la preturi pentru toate buzunarele.
Cartofii s-au vindut la preturi cuprinse intre 0,7 si 1 leu pe kilogram. Morcovii aveau preturi ce variau intre 1,5 si 2 lei. Daca usturoiul, nelipsit din mincarurile traditionale, se vindea la 10 si 15 lei, kilogramul de miez de nuca se putea cumpara cu 20 de lei. Patrunjelul nu era sub 5 lei kilogramul, iar pentru un kilogram de ceapa cumparatorii au platit intre 1,5 si 2 lei.
Nici o masa fara fructe, iar pentru cei care le prefera pe cele autohtone, acestea au preturi rezonabile: merele costa intre 2 – 2,5 lei/kg, iar perele 4 – 5 lei/kg.
Producatorii nu au fost mai multi, nici in Hala pietii. Kilogramul de lapte se vindea la 2,5 lei, brinza de vaci putea fi cumparata la 8 lei portia, iar kilogramul de brinza de vaci a sarit la 12 lei. Un kilogram de cas putea fi cumparat la 17 lei kilogramul, la acelasi pret ca brinza de burduf.
Cele mai scumpe produse s-au dovedit a fi ouale, al caror pret a sarit la 1,2 lei, adica de mai bine de doua de ori decit cele comercializate de societatile comerciale.