Trei motive pentru a deveni vegetarian

Nimeni nu s-a n?scut vegetarian…
Trei motive pentru a deveni vegetarian

Regimul vegetarian exclude consumul oricarui tip de carne, fie ea de pasare, vita, porc, crustacee, fructe de mare sau peste. Ouale si produsele lactate sunt admise. Iata trei motive pentru care ai putea deveni adeptul acestui tip de alimentatie.

Exista mai multe variante de regim vegetarian. Unii adepti sunt lacto-vegetarieni, adica consuma produse lactate, cereale, legume si fructe, dar nu consuma oua. Altii sunt ovo-vegetarieni, adica consuma in plus oua, dar nu lactate. Pesco-vegetarienii consuma si oua si lactate dar si peste. Polo-vegetarienii, care consuma carne de pui. Acestia nu prea pot fi numiti vegetarieni, de fapt. Si vegetalienii care elimina din dieta lor orice produs de origine animala, chiar si grasmi (unt, smantana, untura, uleiuri animale etc). Acestia consuma doar produse de origine vegetala. Iata care sunt…
Cele mai invocate motive pentru a nu mai consuma carne
1. Consumul mare de apa pentru cresterea vitelor. Sunt necesari 15.500 de litri de apa pentru a produce un kilogram de carne de vita si 4.900 de litri pentru un kilogram de carne de porc. Pe cand, pentru un kilogram de orez nu sunt necesare decat 3.000 de litri de apa, chiar daca cultura acestuia se face in apa. Cu alte cuvinte, de cate ori mananci un bifteck de 100 g, consumi 1.500 l de apa. Aceasta cantitate se regaseste in apa necesara cultivarii furajelor pentru vita (cereale, soia etc). Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite pentru alimentatie si agricultura (FAO) arata ca 70% din apa lumii este utilizata in agricultura pentru hrana animalelor, desi acestea ocupa doar 30% din terenurile locuibile.

2. Gazele eliminate de bovine polueaza mediul inconjurator. Aceste gaze eliminate de bovine in atmosfera contin metan si contribuie astfel la poluarea mediului si la cresterea efectului de sera al planetei. Sunt asociatii ecologiste care recomanda hranirea vitelor cu iarba, lucerna etc., pentru a produce gaze mai sarace in metan.

3. Pestii sunt pe cale de disparitie. Din punct de vedere nutritional pestele ar fi o alternativa mai sanatoasa, dar anumite specii contin mercur si alte deseuri industriale pe care le ingurgiteaza in mari si oceane. Pe de alta parte, din pricina pescuitului masiv, multe specii sunt pe cale de disparitie. Iar conditiile din fermele piscicole nu sunt tocmai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *