Mult prea mult zahar

SINTETIC. Umplutura de capsuni este colorata cu E 120, carmin
CE BEM, CE MINCAM – Produsul are foarte multe calorii
Cantitatea foarte mare de zaharuri din acest produs poate pune in pericol pancreasul endocrin, dar si pe cel exocrin. De asemenea, imprima si o valoare energetica foarte ridicata.

Casali este un produs zaharos „cu interior cremos cu capsuni, acoperit cu ciocolata (31%)”, care are in compozitie: „Zahar, glucoza – sirop de fructe, masa de cacao, unt de cacao, pulpa de banana, umidifiant: sorbitol E 420, dextroza, lapte praf integral, capsuni congelate (este egal cu 8% capsuni proaspete in spuma), acizi: acid citric E 330, gelatina, agent gelifiant – agar – agar E 406, arome, zer pudra, lapte dulce, emulgator: lecitina de soia E 322, colorant carmin E 120, amidon din griu. Substanta uscata din cacao: minim 46% in ciocolata”. 100 de grame de produs aduc un aport caloric de 1.600 kj (380 kcal) si proteine 2g, carbohidrati 68 g, grasimi 12 g.

ANALIZA. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne spune ca produsul are un profil nutritional extrem de dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat (zaharoza, glucoza), dar si cu absorbtie lenta (amidon). In urma consumului repetat al desertului, pancreasul endocrin, dar si cel exocrin vor fi agresate si vor fi obligate ca intr-o perioada foarte scurta sa produca o cantitate mai mare de insulina. Produsul contine si o sursa de lactoza, de care consumatorii cu intoleranta trebuie sa tina cont. In compozitie intra si un colorant antrachinonic (E 120 carmin), care poate provoca alergii, rinite, astm sau eruptii cutanate. De asemenea, poate determina aparitia sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare copiilor (ADHD). Aditivul este interzi celor care au sensibilitate la aspirina. Din compozitie rezulta ca produsul are si o densitate energetica ridicata (380 kcal/ 100 de grame).

CONCLUZII.
Produsul analizat nu este indicat supraponderalilor si obezilor, celor cu intoleranta la lactoza, persoanelor cu sindrom metabolic. Celelalte categorii de consumatori il pot utiliza cu moderatie in contextul unei diete variate si echilibrate, bogata in fructe si legume proaspete, ne spune specialistul nostru. Suferinzii de diabet il vor consuma numai cu avizul medicului curant.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *