Muzeul din Deva i-a invitat pe elevi in „Lumea Pasarilor”

0
405
Declaraţia Cambridge despre conştiinţă: animalele prezintă conştiinţă, ca şi oamenii
Muzeul din Deva i-a invitat pe elevi in "Lumea Pasarilor"

Expoziþie cu numãr record de vizitatori

Vernisajul expozitiei de pasari ce a avut loc ieri la palatul Magna Curia din Deva, a fost primit cum nu se poate mai bine de catre elevii deveni, care au profitat de ocazie pentru a cunoaste mai multe specii de zburatoare din toate colturile Romaniei. Prin parteneriatul instaurat intre Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva si unitatile de invatamant din municipiu au fost deschise mai multe „porti” spre cunoastere si interes reciproc pentru cele doua institutii. In acest sens, special pentru copii, ieri, reprezentantii MCDR Deva au deschis oficial expozitia de zburatoare, sub titlul generic „Lumea pasarilor”. In cadrul expozitiei, din cele 383 de specii de pasari care se afla in patrimoniul muzeului, au fost alese pentru a fi admirate cele mai frumoase si valoroase 50 de „piese”, reprezentand pasari mici impaiate. Evenimentul s-a bucurat de un real succes, avand in vedere ca doar pe parcursul zilei de ieri, „Lumea pasarilor” a fost vizitata de peste 1.000 de persoane.

Ca in codru, doar ca nu sunt vii

Pentru a crea decorul expozitiei, muzeologii au dat o importanta deosebita ambiantei in care au fost asezate pasarile. Printre vietuitoare, copiii au vazut cormorani, corcodelul mare, pescarusul albastru, nagatul sau sfranciocul mare, acestea fiind expuse intr-un cadru ce aduce mult cu habitatul lor natural. Unele dintre pasari au fost cocotate pe ramuri, pe pereti, dand impresia ca s-ar afla „in libertate”, iar altele au fost admirate in vitrine, fiind inconjurate de aranjamente „naturale”, paie sau crengute. In dreptul fiecarui exponat au fost puse afise cu explicatii detaliate si curiozitati despre fiecare vietuitoare in parte. „E ceva incantator, ceva unic pentru orasul nostru, aceasta expozitie. Avand in vedere faptul ca Deva este un oras destul de mic, este o ocazie sa ne bucuram si sa invatam ceva nou din aceasta expozitie. Consider ca ne ajuta atat pentru scoala, cat si in continuare in viata, sa stim ce vietuitoare traiesc la noi in tara, sa cunoastem natura si mediul inconjurator. E un lucru placut” spune Antoniu Angelescu, elev la Colegiul National „Decebal” din Deva.Expozitia de pasari este deschisa publicului cel putin pana la sfarsitul lunii, iar in aceasta saptamana intrarea este libera.

„In cadrul proiectului „Scoala Altfel” in care MCDR Deva a intrat ca partener serios, de anul acesta, punem la dispozitia copiilor aici, la parterul palatului Magna Curia o expozitie inedita cu pasari mici, care traiesc pe teritoriul Romaniei. Practic, ne adresam unui grup tinta foarte bine determinat, si anume copiii care doresc sa intre in contact cu natura, doresc sa afle lucruri noi despre vietuitoarele de pe teritoriul tarii. In ceea ce priveste vizitatorii, pana la ora amiezei au trecut pragul muzeului peste 750 copii. Este un record absolut pentru aceasta institutie de cultura si in acelasi timp o mare bucurie ca am reusit prin parteneriate, prin relatiile de colaborare cu institu-tiile de invatamant sa-i convingem pe dascali sa vina la muzeu, iar principalii beneficiari, copiii sa afle cat de multe lucruri”- Liliana Tolas (foto mic), manager interimar in cadrul MCDR Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.