NASA a creat o harta care evidentiaza inatimea pe care o au padurile pe suprafata continentelor

NASA a creat o harta care evidentiaza inatimea pe care o au padurile pe suprafata continentelor

NASA a creat o harta care evidentiaza inatimea pe care o au padurile pe suprafata continentelor. Proiectul ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine rolul pe care il joaca padurile in schimbarile climatice si modul in care cum inaltimile lor influenteaza habitatele, informeaza descopera.ro.

Specialistii au creat harta folosind 2,5 milioane de masuratori realizate cu ajutorul unor sisteme cu lasere. Informatiile colectate cu ajutorul luminii si a altimetriei cu laser (LIDAR) au fost adunate in 2005 de NASA.

Cercetatorii au descoperit ca, in general, inaltimea padurilor scade odata cu cresterea altitudinii, padurile fiind mai inalte in zonele cu latitudine mai mica. O exceptie majora a fost observata la 40 de grade latitudine sudica, in padurile tropicale din Australia si Noua Zeelanda, unde eucaliptii, unele din cei mai inalte plante angiosperme, ajung si la 40 de metri. Acuratetea hartii a fost confirmata prin verificarea a aproximativ 70 de paduri din diferite zone ale Terrei.

In general, noile estimari arata ca unele paduri au arbori mai inalti decat s-a estimat initial, in special cele din zonele tropicale si boreale.

“Harta noastra contine una dintre cele mai bune aprecieri ale inaltimilor pe care le pot atinge arborii. Ea ne poate ajuta sa imbunatatim eforturile globale de monitorizare a nivelului de carbon.

Acest proiect demonstreaza potentialul enorm al tehnologiei LIDAR de a furniza noi informatii cu privire la starea padurilor. Cu toate acestea, pentru a monitoriza padurile si ecosistemele pe termen lung, va fie nevoie de noi observatii din satelit”, a declarat Marc Simard, din cadrul centrului Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente